Vsakodnevno čiščenje

Bidoni za vodo so idealno gojišče bakterij

Z.F.
15. 7. 2023, 20.20
Deli članek:

Steklenice za vodo, ki jih lahko vzamemo s seboj, so v vročih poletnih dneh nepogrešljiv spremljevalec tako v službi kot na poti, ob bazenu ali na plaži. A ob slabi in neredni higieni lahko postane tudi nevarna.

Dreamstime
Plastični bidon, če se navzame barve in vonja, nujno zamenjajte, saj to kaže na prepustnost materiala in možnost nalaganja strupenih snovi v vodo

Steklenice za vodo so trend zadnjih nekaj let, ki ne sme manjkati skoraj nikjer. A prav zaradi njihove nenehne ali pogoste uporabe velikokrat pozabimo na čiščenje, čeprav bi ga morali zagotoviti po vsaki uporabi. Ne glede na to, ali je steklenica iz stekla, kovine ali plastike, jo operite vsaj enkrat dnevno, saj lahko sicer tvegate resna obolenja oziroma vsaj neprijeten vonj.

Zakaj smrdi

Steklenice za vodo ob nerednem pomivanju kaj hitro dobijo neprijeten vonj. Notranjost steklenice je neprestano vlažna, kar je idealno gojišče za razvoj bakterij, ki povzročajo tudi resna bolezenska stanja. Znaki, ki se kažejo, so lahko slabost, bruhanje in driska. Da bi to preprečili, se lotite temeljitega čiščenja vsaj enkrat dnevno, ob tem pa ne pozabite na zamašek, pokrov in slamico, če jo steklenica ima. Tam se praviloma bakterije največ zadržujejo, mesta pa so med drugim idealna tudi za razvoj bakterije E. coli ter razvoj plesni. Zato zamaške oziroma pokrove pri vsakem pranju razstavite in odstranite gumijaste dele ter jih zdrgnite s krtačko za zobe ali uporabite katerega od naslednjih načinov.

Pomivalni stroj

Steklenice za vodo lahko praviloma operete v pomivalnem stroju, a pred tem preberite navodila. Stekleni, plastični ali kovinski del postavite na spodnje rešeto, medtem ko pokrov oziroma zamašek postavite v predal za odlaganje pribora ali na zgornje police, kamor običajno oddajate kuhinjske pripomočke. Izberite program z najvišjo temperaturo in počakajte, da se steklenica v stroju tudi posuši.

Voda in detergent

Praviloma bi morali steklenico temeljito očistiti že z vodo in nekaj kapljicami detergenta. Svetujemo vam, da v steklenico zlijete dva decilitra vrele vode, zaprete in dobro pretresete. Postopek nekajkrat ponovite, nato pa dodajte še nekaj kapljic detergenta. Dobro zdrgnite umazanijo, ki se je nabrala na dnu steklenice ali ob robovih pokrova. Izplaknite in še enkrat steklenico razkužite z vrelo vodo. Če ima še vedno vonj po detergentu, jo izplaknite z mrzlo vodo. Tako očiščeno steklenico le še pustite na zraku, da se dobro posuši.

Tablete za čiščenje protez

Odlična rešitev za enostavno in temeljito čiščenje steklenic so tudi tablete za čiščenje zobnih protez. Steklenico napolnite do vrha z vodo, nato pa vanjo vrzite tableto za čiščenje zobnih protez in pustite vsaj pol ure, še bolje bo, če jo boste pustili kar čez noč. Nato notranjost steklenice dobro sperite z nekaj milnice in tople vode ter izplaknite s hladno vodo, dokler ni več prisotnega vonja. Če ste na steklenico za več dni pozabili in ste ob odprtju zaznali neprijeten vonj, jo najprej dobro izplaknite. Nato pa vanjo nalijte do četrtine vodikov peroksid, privijte in dobro premešajte. Steklenico nato dobro sperite z vodo in pustite, da se posuši do suhega.