Higiena

Pozor, na svojem telefonu imate bakterije, odporne na antibiotike

P.K.
11. 7. 2023, 10.00
Deli članek:

Raziskave kažejo, da se na naših mobilnih telefonih nahaja okoli 5000 bakterij, ki lahko povzročajo slabo počutje, slabost in težave s prebavili. Na njih so našli celo bakterije, za katere zdravilo ne obstaja.

Profimedia
Na mobilnem telefonu so našli več bakterij in nečistoč kot na kljukah in pokrovu straniščne školjke.

Po poročanju spletnega portala theconversation.com, ki ga povzema Safe.si, točka ozaveščanja o varni rabi interneta, so raziskave pokazale, da lahko na telefonih živi več potencialno nevarnih bakterij, ki so pogosto odporne proti antibiotikom. "To je še posebej nevarno v primerih bakterij, ki povzročajo obolenja na koži, pljučih in prebavnem traktu, ki lahko ogrozijo tudi naše življenje. Na telefonih pa lahko najdemo tudi viruse, kot so covid-19, rotavirus, gripa in norovirus, ki na trdi plastiki v kužni obliki preživijo tudi do cel teden," so pomembne informacije.

Kaj storiti?

Tako kot si po uporabi toaletnih prostorov, pri kuhanju, po čiščenju in drugih opravilih umijemo roke, si jih umijmo tudi po uporabi mobilnega telefona ali še bolje, njegovo površino obrišimo z razkužilnim robčkom ali na nanj popršimo nekaj razkužila, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov alkohola in ga nato obrišimo. Priporočljivo je, da to storimo vsak dan, pri čemer pazimo, da tekočina oz. vlaga ne pride do priključka za polnilec, mikrofona in drugih odprtin.