Kolesarstvo

Vingegaard proti Pogačarju pridobil sekundo, zmago na etapi slavil Rodriguez

S.Š./STA
15. 7. 2023, 19.24
Deli članek:

Španec Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) je zmagovalec 13. etape kolesarske dirke po Franciji.

Profimedia
Tadejem Pogačarjem in Jonas Vingegaard.

Na trasi od Annemassa do Morzina (151,8 km) je 22-letnik slavil pred Slovencem Tadejem Pogačarjem in Dancem Jonasom Vingegaardom. Ta je z bonifikacijami v etapi sicer pridobil sekundo v primerjavi s slovenskim asom.

Motoristi povzročali preglavice

V boju mačke z mišjo je ekipa Jumbo-Visme vso etapo pripravljala teren za danskega asa, prvi pa je na najbolj strmem delu zadnjega vzpona napadel Pogačar (UAE Team Emirates). Dva kilometra kasneje se mu je Danec pridružil pred vrhom prelaza Joux Plane. Tam sta v sprintu za bonifikacije najprej Slovencu ponagajala motorista, nato pa je Danec presenetil Pogačarja in na vrhu pridobil tri sekunde.

Tudi nasploh so bili motoristi danes preblizu najboljšim na zadnjem vzponu, tudi v špalirju navijačev pa so se kolesarji le stežka prebijali po ozkih cestah.

Mladi španec po zmagi brez besed

Na spustu se je obema najboljšima odpeljal 22-letni Rodriguez in zadržal pet sekund prednosti v Morzinu za tretjo in največjo zmago v karieri.

"Nimam še besed. Že biti tukaj je izpolnitev sanj, zmagati pa je neverjetno. Zelo sem zadovoljen, brez trdega dela ekipe mi to ne bi uspelo. Ves čas so verjeli vame in mi zaupali. Res sem zelo zadovoljen," je v prvem odzivu za organizatorje dejal mladi Španec.

V sprintu za njim je Pogačar nato ugnal Vingegaarda in pridobil dve bonifikacijski sekundi.

Vingegaard z 10-sekundno prednostjo

V skupnem seštevku je lanski zmagovalec zdaj deset sekund pred Pogačarjem, daleč zadaj na tretjem mestu pa je po novem Rodriguez. Ta za vodilnim zaostaja 4:43 minute, pred Avstralcem Jaijem Hindleyjem (Bora-hansgrohe) pa ima vsega sekundo naskoka.

Prvi del etape so poleg boja za ubežno skupino zaznamovali predvsem padci. Množični prvi je celo ustavil glavnino, skupaj pa je moralo kar sedem kolesarjev zapustiti francosko pentljo.

Pogačar z vožnjo zadovoljen

"Zelo dobro sem se počutil. To je bil eden tistih dni, ko je imela Jumbo-Visma v mislih, da me napade in zlomi. Toda počutje je bilo dobro, sprintal sem za drugo mesto, napadel na klanec in gremo z dvignjeno glavo naprej," je po vročem dnevu v sedlu dejal Pogačar.

Ostala Slovenca, Luka Mezgec (Jayco-AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) sta v etapi, ki jima ne ustreza, ciljno črto prečkala daleč v ozadju na 151. oz. 157. mestu, a zanesljivo prehitela časovno zaporo. V skupnem seštevku je Mohorič 71., Mezgec pa 123.