Slovo

Goran Dragić: “Začutil sem, da je čas za umik”

S.Š./STA
12. 7. 2023, 16.04
Posodobljeno: 12. 7. 2023, 16.45
Deli članek:

Odločitev naj bi sprejel po lanskem evropskem prvenstvu.

Martin Metelko / M24
Goran Dragić

V zadnjih tednih je v medijih odmevala odločitev Gorana Dragića, da dokončno pomaha reprezentanci v slovo. Po 16 letih v slovenskem dresu, z 90 nastopih je rekorder v tem smislu, je Dragić danes pojasnil, da mnogim lepim spominov v dresu Slovenije navkljub odločitev ni bila pretežka.

"Takoj po evropskem prvenstvu sem nekako vedel, tako da ni bilo nobenega pretiranega razmišljanja," je dejal 37-letni Ljubljančan. "To preprosto začutiš, ko enkrat gre strast do treningov, točno veš, koliko je ura. Veš, da je čas za umik," je pojasnil svoje razmišljanje.

Ob tem je ponovil, da mu kljub nenadejanemu izpadu Slovenije v četrtfinalu proti Poljski lani ni žal za odločitev, da se pridruži reprezentanci za EP. Na prvenstvu je Slovenija branila naslov iz Istanbula leta 2017, ko je kot kapetan in najkoristnejši igralec prvenstva popeljal reprezentanco do zgodovinskega zlata. "Če pa ne bi zaigral, bi me pa grizla misel, kaj bi lahko bilo," je dejal o lanskem EP.

Kje bo zaključil NBA kariero?

Dragić te dni preživlja v Laškem, kjer fundacija z njegovim imenom že deveto leto organizira košarkarski kamp za otroke. Na njem z okoli 30 sodelavci skrbi, da 140 otrok, starih med devet in 15 let ter iz sedmih držav dobijo nova košarkarska in tudi druga življenjska znanja.

Ukvarja pa se tudi z iskanjem delodajalca v ligi NBA, kjer želi odigrati še eno sezono pred tekmovalnim pokojem. Zaenkrat še ne ve, za kateri klub bo v prihodnji sezoni nastopal, a njegova želja je jasna. "Želim iti v Miami. Tam sem doma, tam hodita otroka v šolo."

Pogovori sicer potekajo z več klubi. "Čakamo, da se tržnica v ligi NBA odvije. Glavno vprašanje zdaj je, kam bo šel Damian Lillard. Ko se bo to rešilo, se bo tudi za druge igralce sprostilo. Trenutno smo v pogovorih z nekaj klubi, ampak novica bo prišla v nekaj dneh ven," je napovedal skorajšnjo informacije o novem delodajalcu.

V prihodnosti kot športni vodja?

Po zaključku klubske kariere želi nato delo nadaljevati v košarki. V kakšni vlogi, še ne ve. "Veliko razmišljam o tem. Vsak dan je nova ideja. To ni lahka odločitev, edino, kar vem, je, da bi rad ostal v košarki, rad bi delal z mladimi," je dejal kapetan zlate generacije in zaključil: "Rad bi delal v nekem klubu, v ligi NBA. Ne kot trener, ampak morda bolj v ozadju, v športnem vodstvu kakšnega kluba."