VROČINSKI UDAR

Nevšečnosti, ki na nas prežijo v poletnem času

T.D.
4. 7. 2020, 18.00
Deli članek:

Pravo poletje je končno z nami. Mnogi se veselijo toplejših in brezskrbnih počitniških dni, marsikomu pa visoke temperature, vlaga in sončni žarki predstavljajo težavo.

Dreamstime
Visoke temperature najbolj škodujejo otrokom, nosečnicam, starostnikom, ljudem s čezmerno telesno težo, kroničnim bolnikom in ljudem, ki opravljajo delo na prostem.

Telo se običajno samo ohlaja s potenjem, kadar pa so temperature previsoke, tega ni več sposobno, zato tudi potenje ne pomaga več. Takrat se lahko pojavijo vročinski krči, toplotna izčrpanost, dehidracija in celo vročinski udar. Vročinski krči se kažejo kot bolečine v mišicah in okončinah ter kot krči v trebuhu. Lahko se pojavljajo v blažji obliki, lahko pa vas povsem onemogočijo. Znaki toplotne izčrpanosti so močno potenje, utrujenost, glavobol, slabost, omotica, omedlevica, plitvo dihanje in šibek pulz. Pozorni bodite tudi na znake, kot so visoka telesna temperatura, hiter srčni utrip, utripajoč glavobol, rdeča in vroča koža brez potenja, omotica, izguba zavesti, saj so ti znak za alarm.

Preventiva pred kurativo

Pri dehidraciji, ki se kaže že kot utrujenost, glavobol, slabost in vrtoglavica, pomagajo izotonični napitki. Kadar občutimo ekstremno utrujenost, hud glavobol, slabost, hiter utrip srca in pospešeno dihanje, prenehata pa znojenje in odvajanje vode, takrat govorimo o resni obliki dehidracije. Zato že zjutraj poskrbite, da boste čez dan pili veliko tekočine, preverjajte barvo seča (biti mora svetle barve), izogibajte se alkoholu in kavi ter gibanju na prostem med 10. in 16. uro, zadržujte se v senci, pred soncem pa se zaščitite z lahkimi oblačili, s pokrivalom in sončnimi očali.

Sončarica

Nekateri težko čakajo poletje, morje in plažo ter se ne morejo upreti brezskrbnemu poležavanju na vročem soncu, tudi v času najhujše vročine. Posledice takšnega brezglavega ravnanja pa so lahko hude. Slabost, vrtoglavica, glavobol in bruhanje so simptomi sončarice, ki vam, če ne drugega, ukrade dragocene urice ali celo dneve zasluženih počitnic. Tudi pred sončarico se ubranimo z izogibanjem soncu med 10. in 16. uro, z nošenjem pokrival in zadostnim pitjem vode. Če vas je sončarica že doletela, pa se zadržujte v senci, hladite se z obkladki, pijte veliko vode in seveda naslednjič poskrbite za preventivo.