O porjaveli koži in sončni kremi

15 pogostih vprašanj o pravilni zaščiti pred soncem

Z.F.
28. 6. 2020, 14.10
Posodobljeno: 28. 6. 2020, 14.47
Deli članek:

Poletje je tu! S sebe lahko odvržemo težka oblačila, bolj sproščeno zakorakamo v lepo vreme in nastavljamo golo kožo soncu. No, o slednjem velja resno razmisliti, saj vemo, da lahko pretirano sončenje povzroči tudi resnejša bolezenska stanja.

Dreamstime
Če ste noseči ali ko gre za otroke, se raje odločite za zaščitno kremo za sončenje z mineralnimi UV-filtri.

Pred pripeko se je bolje skrivati, kot se ji nastavljati. Prav tako v času, ko je sonce pravokotno na zemljo, ostanimo raje v senci. Zakaj? Ker pretirano izpostavljanje sončnim žarkom pospeši procese staranja kože in ji nasploh dela veliko škodo. Da bi preprečili katastrofo in poskrbeli za čim primernejšo zaščito, smo izbrskali odgovore na 15 najpogostejših vprašanj.

1. Zakaj porjavimo

Porjavelost je pravzaprav naravna zaščita kože pred soncem. Ko prodirajo UVB-žarki v kožo, celice začnejo intenzivneje proizvajati barvilo melanin. Ta pigment kot zaščitni filter obda celice, zato so temnopolti ljudje tudi manj občutljivi na sonce kot svetlopolti. Vendar pozor: kljub barvi se nikar ne odpovejte uporabi sončne kreme. Melanin namreč ni zadostna zaščita pred UV-žarki.

2. Kako lahko pripravimo kožo na sonce

Rastlinske snovi, kot so karatenoidi, lahko povečajo samozaščitno sposobnost kože. Nahajajo se na primer v korenju, marelicah, melonah, bučah oziroma v prehranskih dodatkih, ki so namenjeni uživanju pred sončenjem in jih kupimo v lekarnah in specializiranih trgovinah.

3. Ali je zaščita potrebna tudi v senci

Nujno! Tudi v senci je treba kožo zaščititi s kremo, saj so UV-žarki prisotni povsod – odbijajo se denimo od peska ali vode. Žal jih niti uporaba dežnika in senca drevesa ne zaustavita.

4. Ali je smiselno pred počitnicami obiskovati solarij

Ne, čeprav lastniki solarijev trdijo drugače. Umetno sonce sicer res ne vsebuje UVB-žarkov, je pa zato količina UVA-žarkov iz žarnic izjemno velika. To pa pomeni, da prav tako pride do prezgodnjega staranja kože kot pod naravnim soncem.

5. Koliko časa sem lahko na soncu brez zaščite

To je odvisno od vašega tipa kože. Če imate zelo svetlo polt, blond ali rdeče lase in svetle oči, samo od pet do 10 minut. Pri srednje svetli polti, svetlo rjavih laseh in svetlih očeh od 10 do 20 minut. Ljudje s temnejšo poltjo ter rjavimi ali črnimi lasmi in temnimi očmi se soncu brez zaščite lahko izpostavljajo od 30 do 40 minut. Predvsem pa ne pozabite, da večina zaščitnih krem začne učinkovati šele 20 minut po nanosu. Zato se pravočasno namažite.

Dreamstime
Zaščitna sredstva nanašajte na kožo 30 minut pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaj vsaki dve uri oziroma po vsakem kopanju.

6. Kako se razlikujejo UVA- in UVB-žarki

UVB-žarki prodirajo manj globoko kot UVA, so pa kljub temu nevarni. So glavni vzrok za sončne opekline, povečujejo pa tudi tveganje za nastanek kožnega raka. Nedolžni niso niti UVA-žarki, saj pospešujejo staranje kože. Ko kupujete zaščitne kreme, se nujno prepričajte, da ščitijo pred obema vrstama žarkov.

7. Kakšen učinek imajo infrardeči žarki

Sončna svetloba vsebuje tudi infrardeče A-žarčenje. To povzroča intenziven občutek vročine in lahko pri prekomernem sončenju poškoduje kožo.

8. Koliko kreme je treba nanesti na kožo

Za telo porabite približno devet čajnih žličk kreme, za obraz eno čajno žličko. Na kožo jo nanesite čim enakomerneje ali uporabljajte izdelek v obliki pršila, ki vam olajša nanos na slabše dostopna mesta, kot je hrbet.

9. Ali oči in ustnice potrebujejo posebno zaščito

Vsekakor! Tu je koža posebno občutljiva in še bolj nagnjena k poškodbam in prezgodnjemu staranju. V sončnih dneh nujno uporabljajte balzam za ustnice z zaščitnim filtrom, medtem ko pri očalih pazite na oznako CE – to je znak, ki zagotavlja UV-zaščito. Preveč sonca lahko škoduje roženici, povzroča celo slepoto.

10. Ali se moram zaščititi tudi pri plavanju

Seveda. Voda ne zadrži UV-žarkov. Tik pod vodno gladino postanejo ti še intenzivnejši. Pri plavanju in potapljanju je torej zaščita nujna. Idealni so vodoodporni izdelki.

11. Kaj storiti pri sončni alergiji

UV-žarki lahko pri nekaterih ljudeh sprožijo vnetja kože, ki se kažejo kot drobne rdeče pikice. Včasih so zanje krivi tudi barvila in sintetične sestavine v zaščitnih kremah. Če imate občutljivo kožo, raje uporabljajte kreme z višjo zaščito proti alergijam ter takšne, ki ne vsebujejo parfumov in barvil.

12. Ali obstajajo sončne kreme iz naravnih sestavin

Ja. In brez skrbi, tudi biokreme ščitijo enako dobro. Za to poskrbijo mineralni pigmenti, ki kot zaščitna plast ležejo na kožo. Bogata rastlinska olja v takšnih kremah pa kožo še dodatno negujejo.

Dreamstime
Samoporjavitveni izdelek najprej nanesite po nogah (od stegen navzdol).

13. Ali je posebna nega kože z losjoni po sončenju nujna 

Ne. Pomembno pa je kožo po sončenju oskrbeti z veliko vlage. Uporabljate lahko povsem normalne losjone za telo s sestavinami za regeneracijo, na primer z dekspantenolom ali aloe vero. Dodaten hladilni učinek bo tudi blagodejen.

14. Kako naj se naličim za plažo 

Naj velja »več je manj«. Da se pod debelo plastjo ličil ne boste pretirano potili, je najbolje nanesti le kanček pudra in vodoodporno maskaro. Za nohte pa je idealen lak z UV-zaščito – tako barva zaradi sonca ne bo obledela.

15. Kaj pomaga pri sončnih opeklinah 

Ohladite razdraženo kožo s hladnim obkladkom ali hladilnim gelom. Če ničesar od tega nimate pri roki, bo dobrodošla tudi skuta iz hladilnika, saj pomirja pordelo kožo. Poleg tega se držite še nasveta, da dokler rdečina ne izgine, nikar na sonce!