TEŽAVE

Zoper zatekle gležnje in boleče krče

T.D.
27. 6. 2020, 14.30
Posodobljeno: 5. 6. 2023, 07.42
Deli članek:

So vaše noge utrujene, težke in boleče, s krči in oteklinami? Potem veste tudi, da vse skupaj vroči dnevi še poslabšajo.

Dreamstime
Prvi ukrep je zdravljenje s kompresijskimi nogavicami.

Poznamo več načinov zdravljenja motenj prekrvitve v predelu nog, ki povzročajo otekanje in bolečine v nogah ter nastanek pajkastih žilic. Zdravnik vam bo prav gotovo predpisal zdravljenje s kompresijskimi nogavicami, ki stiskajo vene in tako pospešijo krvni obtok ter znižajo pritisk v venah. Zaradi stiskanja ven zaklopke spet delujejo pravilneje in usmerjajo kri navzgor proti srcu, zato se otekline zmanjšajo in tako tudi preprečimo razjede na koži. Kompresijske nogavice je treba nositi vsak dan, tudi pri športnih dejavnostih. Obleči jih je treba takoj zjutraj, ko noge še niso otekle. Se je pa treba zavedati, da bo nošenje nogavic težave sicer omililo, a ne bo odpravilo njihovega vzroka. In še, mnogim se nogavice prav poleti zdijo neudobne, prevroče in pretesne.

Čajna mešanica zoper otekanje nog

Skodelico vrele vode prelijte prek 25 g ajdove zeli, 25 g zeli medene detelje, 25 g sadežev pegastega badlja in 25 g njivske preslice. Pustite stati deset minut, precedite ter pijte počasi, po požirkih.

Vsestranski zeljni povitek

Za zeljni povitek uporabite ohlajene svetlo zelene ali rumene liste iz notranjosti zeljne glave; odstranite groba rebra in liste valjajte z valjarjem do ravnega, tako da lahko iztisnete sok. Kot podlago priporočamo stekleno ali plastično desko, ki ne vpija soka. Nato liste položite na rano ali zgolj otekle noge, jih povijte in tako pustite največ 12 ur.