Če ste med tistimi, ki si plavanje privoščijo le med poletnim dopustom, veste, kako težak je prvi skok v vodo. Že po nekaj zamahih bolijo roke, še posebno ramena, tudi noge se hitro utrudijo. Da bi se temu izognili, je treba že pred odhodom na morje mišice pripraviti na plavanje.

Razteg ramen

Stojte ali sedite v pokončni drži in z glavo v nevtralnem položaju. Dvignite desni komolec in ga z levo roko potisnite proti levi rami. Položaj zadržite 30 sekund. Ponovite še z drugo roko.

Razteg tricepsov

Medtem ko stojite, dvignite desno roko nad glavo. Pokrčite komolec in ga primite z levo roko. Za glavo ga potisnite navzdol in položaj zadržite 30 sekund. Ponovite še na drugo stran.

Razteg vratu in glave

Stojte ali sedite z dvignjenim prsnim košem in pogled usmerite naprej. Nežno potisnite brado nazaj, da ustvarite podbradek, ne glejte navzgor ali navzdol, temveč naravnost. Z roko primite vrh glave in jo nežno potisnite vstran. Zadržite 30 sekund. Ponovite še na drugo stran.

Razteg na stolu

Postavite se za stol, dvignite nogo in jo položite na sedalo. Sklonite se naprej v bokih, dokler ne začutite napetosti na zadnji strani stegen. Zadržite položaj za 30 sekund.

Razteg roke

Stojte tako, da je desna stran telesa obrnjena proti steni ali okvirju vrat. Z desno roko se v višini ramen naslonite na steno in se počasi obračajte na levo, da začutite napetost. Zadržite za 30 sekund.

Razteg meč in stegen

Stojte vzravnano. Z desno nogo stopite malo naprej, pete naj bodo na tleh, obe nogi vzravnani. Nagnite se rahlo naprej, da začutite napetost v levih mečih. Zadržite 30 sekund in ponovite na drugo stran.

Razteg nog

Stojte vzravnano. Z desno nogo naredite korak naprej, nagnite telo navzdol in dlani položite na tla. Medtem ko so roke na tleh, poskusite iztegniti desno koleno. Zadržite 30 sekund in ponovite še na drugo stran.