učinkovita dieta

Plodovi morja za vitko postavo

T.D.
25. 6. 2020, 16.35
Deli članek:

Visok delež zdravih maščob, zmeren delež beljakovin in majhen delež ogljikovih hidratov pomaga nadzorovati raven leptina, hormona vitkosti. In prav to se zgodi, če jeste ribe

Dreamstime
Če jeste morsko hrano, lahko shujšate hitreje.

Dieto je zasnoval Ron Rosedale, ameriški zdravnik specialist za presnovo, ki pojasnjuje, da dieta deluje s pomočjo hormona leptina. Ta igra namreč ključno vlogo pri nadzorovanju lakote, zato je pomembno, da izbiramo živila, ki podpirajo pravo ravnovesje hormonov v telesu. Izogibajte se uživanju škrobnatih ogljikovih hidratov, sladkorjev, nasičenih maščob, ki jih vsebujeta mastno meso in kokos, ter transmaščob, kot je smetana na osnovi rastlinskih olj. Pač pa uživajte velike količine zdravih maščob, kot so olivno ali repično olje, mastne ribe, zmerne količine beljakovin in zelenjava z veliko vlakninami. Hrano žvečite počasi in kajpak jejte le, kadar ste lačni, zadnji obrok pa zaužijte najpozneje tri ure pred spanjem.

Plusi in minusi

Žal boste s tem programom zaužili malo beljakovin in ogljikovih hidratov, katerih hranilne snovi telo potrebuje. Pri vsakem obroku je priporočeno uživati zelenjavo z veliko vlakninami. Zanimivo je, da dieta popolnoma prepoveduje nekatere vrste sadja in zelenjave, ki so bogate z vitamini. To so denimo buče in grozdje. Sicer pa je dieta sestavljena iz dveh stopenj. Prva traja 21 dni in močno omeji uživanje ogljikovih hidratov. Druga stopnja je manj stroga, vendar še vedno omejuje uživanje ogljikovih hidratov in beljakovin.

Ali je dieta primerna za vas

Ker ne zahteva štetja kalorij ali merjenja količine ogljikovih hidratov, pritegne predvsem ljudi, ki radi jedo, kadar začutijo lakoto, oziroma se radi prehranjujejo po seznamih dovoljenih in nedovoljenih živil. Če morate jemati zdravila ali imate zdravstvene težave, se pred pričetkom uživanja prehranskih dodatkov posvetujte s svojim zdravnikom ali farmacevtom. Zaradi omejitve beljakovin na 50 do 80 gramov na dan dieta verjetno ni primerna za večino moških oziroma za zelo aktivne ljudi in športnike.