Evropska agencija za zdravila

Za zdravljenje covida-19 priporočajo to zdravilo

L.K./STA
25. 6. 2020, 17.01
Deli članek:

Evropska agencija za zdravila (EMA) je danes priporočila odobritev uporabe zdravila remdesivir za zdravljenje koronavirusne bolezni 19.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Vsaj dve večji študiji v ZDA sta dokazali, da remdesivir lahko zmanjša bolnišnično zdravljenje covida-19, so utemeljili.

Formalno mora zdaj to zdravilo, ki se ga sicer uporablja proti eboli, odobriti še Evropska komisija. To naj bi se zgodilo naslednji teden.

Uporabo tega zdravila za nujne primere je sicer že v začetku maja odobrila Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA), sledili pa sta Japonska in Južna Koreja.

S 15 na 11 dni

Mednarodna testiranja na več kot 1000 pacientih so dokazala, da jemanje remdesivirja v primeru obolenja zaradi covida-19 zdravljenje skrajša s 15 na 11 dni.

Po drugi strani pa je neka druga študija, nedavno objavljena v znanstveni reviji Lancet, odkrila, da zdravljenje bolnikov z remdesivirjem "ne prinaša pomembnejših kliničnih koristi".

Kljub temu so v agenciji EMA ocenili, da remdesivir prinaša več koristi kot problemov. "Glede na dostopne podatke obstaja pozitivno razmerje med koristmi in nevarnostmi pri bolnikih s pljučnico, ki potrebujejo dodatni kisik, torej pri obolelih s hujšo obliko bolezni," piše v utemeljitvi te evropske agencije, ki ima sedež v Haagu.