SAMOPOMOČ

Naravne rešitve za poletne zdravstvene nevšečnosti

T.D.
25. 6. 2020, 12.01
Posodobljeno: 25. 6. 2020, 22.16
Deli članek:

Z najbolj vročimi dnevi so prišle številne poletne radosti in tudi tegobe. Vendar vam z našimi nasveti ne bo treba plačati davka, kot so sončne opekline in glavobol.

Dreamstime
Če jeste lubenico vsak dan, zmanjšate možnost sončnih opeklin.

Se še katero sadje v senci prileže bolj kot lubenica? Če boste sočnega sadeža, ki vsebuje veliko likopena, antioksidanta, ki hrani kožo, pojedli vsaj dve rezini na dan, boste zmanjšali možnost sončnih opeklin in skrajšali čas okrevanja, če ste se predolgo zadržali na soncu. Blažje opekline zdravite z obkladki, kopelmi in hladilnimi geli z izvlečkom kamilice, hujše pa z zdravili, ki zmanjšajo možnost alergij, o katerih vam bo svetoval zdravnik. Pomembno je, da pijete veliko tekočine.

Z jogurtom nad zastrupitve s hrano

Najmanj štirikrat na teden zaužijte skodelico navadnega jogurta, pa vas ne bo presenetila okužba s salmonelo ter drugimi bakterijami. Jogurt vzdržuje naravno črevesno floro, zaradi česar ostanejo škodljive bakterije zgolj v prebavilih oziroma se ne absorbirajo v telo. Če bruhanje in driska vztrajata, kar kaže na zastrupitev, obiščite zdravnika.

Nad okužbo sečil z brusničnim sokom

Bolečo nevšečnost lahko včasih preprečimo s protibakterijskim brusničnim sokom. Blaga okužba bo minila v treh dneh, ob tem pa vam lahko pomagajo še pripravki iz naravne lekarne: plodovi ameriške brusnice, listi navadne breze, koprive ali zel njivske preslice. Če se v nekaj dneh ne počutite bolje, morate nujno k zdravniku. Nezdravljene blage in ponavljajoče se okužbe lahko namreč povzročijo resne zdravstvene zaplete.

Nad vročinske glavobole s sladoledom

Ugotovili so, da poletne glavobole povzroči pomanjkanje magnezija, pomembnega elektrolita, ki ga izgubljamo tudi s potenjem. Privoščite si sladoled, ki zviša kislost v prebavilih, to pa pomaga magneziju iz mlečnih izdelkov, oreščkov in banan, da se hitreje vsrka v telo. Glavobol boste hitro premagali s počitkom v ohlajenem prostoru in s srkanjem hladnega melisinega čaja ali z uživanjem svežih ali suhih listov belega vratiča.