Več kot le estetska težava!

Bradavice, ti neprivlačni kožni izrastki - kako se jih znebiti enkrat za vselej

T.D.
28. 6. 2020, 20.55
Deli članek:

Majhni, hrapavi in večinoma neboleči kožni izrastki se lahko pojavijo na rokah, prstih, ob nohtih, na podplatih, kolenih, obrazu in še kje

Youtube
Zaradi širjenja je pomembno, da bradavice kar najhitreje in najučinkoviteje odstranite.

Bradavice so lahko srbeče, pa tudi boleče, še posebno če pritiskajo na živec ali se pojavijo na podplatih. Večinoma so nenevarne, vendar njihova prisotnost zaznamuje videz in omaja samozavest. Ker so lahko nalezljive, je dobro vedeti, kako se zavarovati pred okužbo z virusom, ki jih povzroča. Če pa jih že imate, je seveda glavno vprašanje, kako se jih znebiti.

Včasih izginejo same

Bradavice lahko izginejo same od sebe, lahko ostanejo na koži še leta, lahko pa najprej izginejo in se nato spet pojavijo. Znano je namreč, da se ne glede na način zdravljenja ponovno pojavi kar tretjina bradavic. Nekaterih bradavic se kljub zdravljenju težko znebimo. To še posebno velja za bolnike s slabšo odpornostjo, pri katerih so bradavice trdovratnejše in jih je težje odstraniti.

Nad bradavice s tekočim dušikom

Zdravljenje oziroma odstranjevanje bradavic je odvisno od lege, vrste, izrazitosti bradavic ter od časa njihovega obstoja, zato jih zdravniki ali dermatologi odstranjujejo na več načinov. Zelo učinkovito je zamrzovanje s tekočim dušikom, ki uniči z virusom okužene celice in povzroči vnetje, ki še dodatno učinkuje. Gre za nekoliko boleč postopek, ki ga opravi zdravnik. Prednost tovrstnega odstranjevanja je, da ne pušča brazgotin, vendar ga je treba ponavljati na tri do štiri tedne, dokler bradavica ne izgine. Učinkoviti so tudi odstranjevanje z laserjem, odstranjevanje z električnimi iglami in kiretaža. Bradavice na podplatih se pogosto odstranjujejo s kombinacijo pedikure, zamrzovanja in preparatov, ki vsebujejo kisline, vendar le po predhodno postavljeni diagnozi izbranega zdravnika ali dermatologa. V lekarni dobite različne izdelke za samozdravljenje bradavic, ki bradavico zamrznejo ali jo pomagajo odstraniti s pomočjo kislin, vendar niso tako učinkoviti kot zamrzovanje s tekočim dušikom, ki ga opravi zdravnik.

Ognjičeva pomoč

Najučinkovitejši v boju proti bradavicam sta rastlini krvavi mlečnik in ognjič. Svež mlečnati izloček omenjene rastline nanesite neposredno na bradavico in počakajte, da se posuši. Postopek ponavljajte, dokler bradavica ne izgine. Pomaga tudi sloj rdeče čebule ali sveže mletega oziroma strtega česna, ki ju nanesete na bradavico ter jo povijete. Postopek ponavljajte, dokler bradavica ne odpade.

Dreamstime
Najučinkovitejši v boju proti bradavicam sta rastlini krvavi mlečnik in ognjič.