VEDNO NA UDARU

Najpogostejše bolezni in druge težave z ušesi

T.D.
7. 6. 2020, 12.50
Deli članek:

Ker so ušesa izpostavljena številnim škodljivim dejavnikom, kot so nečistoče iz okolice, mikrobi in hrup, se zelo hitro pojavijo nevšečnosti, povezane z njimi.

dreamstime
Poškodbe bobniča povzročijo močni pritiski na bobnič, ki lahko celo predrejo membrano.

K nastanku ušesnega čepa smo nagnjeni, če imamo ozek sluhovod ali če nosimo slušni aparat. Znaki, po katerih prepoznamo nabiranje ušesnega masla v zunanjem sluhovodu, so šumenje in bolečine v ušesih, občutek zamašenosti ušesa, neprijetno odmevanje lastnega glasu, postopna ali nenadna delna izguba sluha in vrtoglavica.

Vname se lahko katerikoli del ušesa

Pri odraslih se največkrat vname zunanje, pri otrocih pa srednje uho. Če je koža, ki obdaja sluhovoda, zdrava, nas ščiti pred okužbami z mikrobi. Če pa je zaradi škodljivih dejavnikov ranljiva, denimo zaradi drobnih poškodb, izsušenosti ali razdraženosti, jo mikrobi lažje napadejo. Kdor je veliko v vodi oziroma trenira plavanje, ima lahko slabšo obrambo kože v sluhovodu. Enako velja, če si pogosto barvate lase ali uporabljate agresivne šampone, ki lahko zaidejo v sluhovod in tam dražijo kožo. Vnetje srednjega ušesa se pogosto razširi prek evstahijeve cevi iz žrela oziroma nosu, najpogostejši vzroki za vnetje ušes pa so virusi in bakterije. Vnetje zunanjega ušesa povzročimo z neustrezno higieno, saj se na ušesnem čepu pogosto začnejo zbirati glivice, ki povzročajo vnetje.

Poškodba bobniča

Poškodbe bobniča povzročijo močni pritiski na bobnič, ki lahko celo predrejo membrano. Tudi to je lahko posledica pregrobega čiščenja sluhovoda, lahko pa se predre tudi zaradi nenadnih sunkov močnega zvoka ali udarca v glavo.

Zdravljenje ušesnih bolezni

Če v ušesu nastane čep iz ušesnega masla, moramo obiskati zdravnika, da ga bo odstranil z izpiranjem. Če pride do vnetja ušesa, moramo biti pozorni na trajanje bolezni. Lahko je kratkotrajna in brez zapletov ter mine sama od sebe. Če vnetje ne izzveni v nekaj dneh, pa moramo obiskati zdravnika. V primeru, da so povzročiteljice bakterije, bo treba jemati antibiotik, glivične okužbe pa zdravijo protiglivična zdravila. Pomembno je tudi odstraniti izcedek, ki se nabere v zunanjem sluhovodu. Včasih zdravniki predpišejo protivnetne kapljice.

Za zdrava ušesa

Prečiščeno olivno olje, v lekarnah je na voljo tudi v obliki pršila, zelo dobro topi ušesno maslo, vsebuje pa številne koristne snovi, ki hranijo kožo sluhovoda. Še posebej je oljno pršilo dobrodošlo, če uporabljate slušni aparat, slušalke ali ušesne čepke ali če imate neobičajno ozek sluhovod. Za ohranjanje zdravih ušes skrbimo tudi tako, da naše okolje ni prehrupno, saj močan zvok ravno tako povzroča naglušnost. Če poslušamo glasbo s slušalkami, pazimo, da bo nastavljena prijetno visoko, na koncertu se postavimo stran od zvočnikov, ne dovolimo, da nam vpijejo v ušesa, na delovnem mestu pa po potrebi uporabimo zaščitne čepke. Če se ukvarjamo z vodnimi športi, si ušesa vsakič temeljito osušimo. Če voda ne odteče sama iz ušesa, nagnimo glavo in jo malce otresimo ali se uležimo na bok. Če kljub temu ne odteče, se posvetujmo z zdravnikom. Voda iz bazenov in morja namreč vsebuje snovi, ki lahko na daljši rok povzročijo vnetje. V lekarnah so na voljo pršila, ki v sluhovodu ustvarijo zaščitno plast, tako da se ta ne more razdražiti.