Težave s potenco

Motnje erekcije redko izginejo same od sebe

T.D.
1. 6. 2020, 06.59
Deli članek:

Precej moških se nekje po 40. letu sreča s težavami pri erekciji, in čeprav so te v večini primerov preprosto rešljive, prinesejo spremembe v življenje moškega in njegovo razmerje.

Dreamstime
Če je vzrok motenj organski, lahko erekcijo izboljšamo z rekreacijo, pravilno prehrano in nazadnje z zdravljenjem.

Vzroki so različni in večkrat povezani med seboj. V grobem jih lahko razdelimo v tri skupine. Med organske vzroke spadajo obolenja ožilja, srca, ledvic in jeter, sladkorna bolezen in podobna obolenja, ki povzročajo okvare živčevja, ožilja, gladkih mišic in vezi v telesu ter penisu. Med vzroke druge skupine štejemo stranske učinke nekaterih zdravil in drog, vključno z dolgoletnim kajenjem in čezmernim pitjem alkohola. Na tretjem mestu pa so duševni vzroki, ki so pri erektilni disfunkciji mlajših moških najpogostejši.

Je treba motnjo zdraviti?

Težave z erekcijo se ne pozdravijo same od sebe, ampak se stanje lahko le še poslabša. Izjema so moški, pri katerih je motnja psihično pogojena. Če je vzrok motenj erekcije organski, je dobro vedeti, da lahko erekcijo izboljšamo z rekreacijo, pravilno prehrano in nazadnje z zdravljenjem. Če težave opazimo ob jemanju zdravil, pa se je treba posvetovati z zdravnikom. Pri duševnih težavah, ki so precej pogostejše kot fizične, se je treba pogovoriti s partnerico, ob hujših motnjah je dobro poiskati tudi strokovno pomoč.

Kdaj k zdravniku?

Če opazite težave, povezane z erekcijo, ne odlašajte, ampak se čim prej odpravite k zdravniku, ki bo najprej postavil jasno in nedvoumno diagnozo. Pred začetkom zdravljenja mora namreč izključiti bolezni, ki lahko povzročijo težave z erekcijo (npr. sladkorna bolezen in srčno-žilne bolezni). Opravil bo še preiskavo krvi, pregled genitalnega predela in podobno, nato pa določil primerno zdravljenje.

Od tablete do injekcij

Prvi izbor zdravljenja so tablete, ki pa imajo, tako kot vsako zdravilo, nekatere neželene učinke. Ti se kažejo predvsem v obliki glavobola, zamašenega nosu, rdečice in bolečin v mišicah, vendar so blage, predvsem pa prehodne in kmalu izzvenijo same od sebe. Kadar zdravljenje s tabletkami ne uspe ali iz različnih razlogov ni mogoče, zdravnik bolniku predlaga še druge metode zdravljenja. Ena od njih je uporaba tako imenovanih intrakavernoznih injekcij. Prostine, ki so v injekciji, si bolnik injicira približno deset minut pred spolnim odnosom. Tovrstno zdravljenje od moškega zahteva nekaj več spretnosti, saj si mora zdravilo odmerjati in injicirati sam.

Srčni bolniki najprej h kardiologu

Če odpove tudi injektor ali če moški nad tovrstnim reševanjem težave ni ravno navdušen, so mogoči tudi kirurški posegi, pri katerih v penis vsadijo črpalke ali vsadke oziroma proteze. Ti postopki so primerni tudi za tiste moške z erektilnimi motnjami, ki se zaradi spremljajočih bolezni ne smejo zdraviti z zdravili. V to skupino spadajo predvsem moški s srčno-žilnimi boleznimi, ki morajo jemati nitroglicerin. Ta se izključuje z zdravili za zdravljenje težav z erekcijo, zato jih moški ne sme jemati, saj v nasprotnem primeru lahko povzročijo hude zaplete in celo smrt. Prav zato se morajo srčni bolniki pred začetkom zdravljenja nujno posvetovati s kardiologom, ki oceni njihovo zdravstveno stanje in pove, ali je bolnikovo srce v dovolj dobrem stanju. Poleg tega je spolni odnos že sam po sebi napor, ki je lahko za težje srčne bolnike usoden.