MOJE TELO

Vprašanja, ki vas mučijo, in pravi odgovori nanje

T.D.
6. 6. 2020, 16.01
Posodobljeno: 6. 6. 2020, 22.26
Deli članek:

Skoraj o nobenem delu telesa ženske ne razmišljamo toliko kot ravno o prsih. Nikakor niso zgolj za okras, saj igrajo pomembno vlogo in se zelo razlikujejo od ženske do ženske.

Dreamstime
Pred mesečnim perilom in po njem so prsi občutljivejše, kar ne pomeni nič posebnega, povezano je zgolj s spremembami v hormonskem ravnovesju telesa.

Ni nam prav, kadar so premajhne, če imamo večje, nas motijo pri športnem udejstvovanju, ali pa se vznemirjamo, kadar se s starostjo začnejo povešati. Poleg tega nas za prsi mnogokrat tudi skrbi in se sprašujemo: »Vodijo nezdrava prehrana, pretesni nedrčki in uporaba deodoranta v rak dojk?« Na vse to smo za vas poiskali prave odgovore.

Ali lahko zaradi nedrčka zbolim?

Nobene medicinske osnove in dokaza ni, da bi zaradi nošenja nedrčka ženska lahko zbolela. Pred nekaj leti so se pojavile domneve, da preozki nedrčki ustavljajo pretok limfe, vendar je to popolnoma nedokazano. Pretesen nedrček je kvečjemu neprijeten in ga je zaradi boljšega počutja dobro zamenjati z nedrčkom ustrezne velikosti.

Zakaj prsi med menstruacijo bolijo?

Pred mesečnim perilom in po njem so prsi občutljivejše. Te bolečine ne pomenijo nič posebnega, povezane so zgolj s spremembami v hormonskem ravnovesju telesa. Nikakor pa niso znak tumorja ali česa podobnega.

Velike prsi – večje tveganje za raka?

Čezmerna telesna teža je eden izmed dejavnikov, ki povečujejo tveganje za raka na dojkah. Ženske s preveliko telesno težo imajo običajno večje prsi z več maščobnega tkiva in s tem povečano tveganje. To pa ne velja za vitke ženske z velikimi prsmi, saj pri njih tveganje ni povečano.

Zakaj so moje prsi na otip vroče?

Vzrok je največkrat vnetni proces v prsih. Učinkovita prva pomoč so hladni povoji ali pa na vroče mesto položite obkladek iz hladne skute. Če v nekaj dneh težava ne izzveni, nujno poiščite zdravniško pomoč.

So deodoranti z aluminijevimi spojinami škodljivi?

Švicarski znanstveniki so na miših potrdili povezavo med aluminijevimi spojinami in rakom, vendar pa to ne pomeni, da se zaradi aluminija v deodorantih tudi pri človeku pojavi rak. Združenja proti raku po svetu pogosteje svarijo pred parabeni v kozmetiki, saj naj bi vplivali na hormonsko ravnovesje v telesu.