Vsi verjetno poznamo koga, ki pravi, da ima občutljivo kožo ali nekakšno alergijo, ki je ne zna pojasniti in je po vsej verjetnosti ekcem. Kljub precejšnji razširjenosti tega kožnega stanja pa še vedno obstaja kar nekaj nerazumevanj in mitov, ki o njej krožijo med laiki in ki seveda ne držijo. Preverimo, kateri so ti miti.

Ekcem je nalezljiv

Nevednost pri mnogih boleznih povzroči neutemeljen strah. Ker se ekcem pri odraslih zaradi stika s kemikalijami lahko pojavi praktično iznenada in nepojasnjeno, lahko mnogi sklepajo, da gre za prenosljivo bolezen. A ekcem ni nalezljiv. Ker pa so ljudje z ekcemom zaradi poškodovane zaščitne plasti kože bolj dovzetni za kožne okužbe, se lahko zgodi, da bolj zbolevajo za prenosljivimi kožnimi boleznimi, ki jih lahko prenesejo tudi na druge. A v tem primeru gre za prenos prenosljive kožne bolezni, ki ima lahko podobne značilnosti kot ekcem, ne pa za prenos ekcema.

Vzrok je stres

Precej razširjeno je prepričanje, da se ekcem pojavi zaradi stresa. A stres sam po sebi ne more biti vzrok za nastanek ekcema, lahko pa ga pospeši in okrepi, pravijo dermatologi. Sicer pa je težko izpostaviti en sam vzrok. Običajno je ekcem posledica prepleta različnih dejavnikov, kot so genetika, izpostavljenost alergenom, avtoimunske motnje, porušeno hormonsko ravnovesje, stres in temperatura. Pogosto lahko ekcem opazimo tudi pri nosečnicah in ženskah v menopavzi.

Ekcem in kopeli

Koža ljudi se na klor v bazenih različno odziva. Nekateri pacienti z ekcemom pravijo, da jih klor še bolj razdraži, spet drugim pa pomaga. Razumljivo pa je, da se pred vsakim kopanjem v bazenu bolniki upravičeno bojijo. A se kopanju ni treba izogibati. Če vas klor draži, se pred kopanjem namažite z debelo plastjo kreme, mleka ali losjona, da ustvarite zaščito, takoj po kopanju pa se sperite z navadno vodo in občutljivi predel spet namažite z ustrezno kremo.

Ekcem je mogoče pozdraviti zgolj z zdravili

Vsi bolniki, ki imajo dlje časa težave z ekcemom, vam lahko soglasno povedo, da samo zdravila niso dovolj za zdravljenje ekcema. Ker gre večinoma za zdravila z močnimi steroidi, ki sčasoma lahko še bolj poškodujejo kožo, jih zdravniki svetujejo zares zgolj samo v skrajnih primerih, in to toliko časa, da odpravijo simptome. Sicer pa je za zdravljenje ekcema ključnega pomena življenjski slog – uživanje zadostne količine svežega sadja in zelenjave, izogibanje stresu, predvsem pa izogibanje vsem kemijsko obogatenim in predelanim izdelkom (tudi hrani).