Slovenija

Italijani v Slovenijo predvsem na rekreacijo

B.K./STA
23. 5. 2020, 15.17
Posodobljeno: 23. 5. 2020, 15.47
Deli članek:

Na slovensko-italijanski meji danes ni bilo zaznati kršitev prepovedanega prehajanja državne meje na območju Občine Hrpelje-Kozina. Na poljskih in gozdnih poteh na poti na Kokoško je bilo sicer opaziti veliko pohodnikov. Tudi italijanski državljani prehajajo propustno mejo predvsem zaradi športno-rekreativnih dejavnosti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V občinah Hrpelje-Kozina, Sežana in Komen je obmejno območje prepredeno s številnimi potmi, ki so jih nekoč uporabljali predvsem kmetovalci, ki imajo tu svoje kmetijske površine. Mnogi med njimi še danes obdelujejo zemljo na obeh straneh državne meje.

Nekaj dvolastnikov, ki v času epidemije novega koronavirusa potrebujejo posebna potrdila za prehod državne meje, je tudi v Občini Hrpelje-Kozina, je za STA povedal poveljnik Civilne zaščite (CZ) Občine Hrpelje-Kozina Robert Kastelic. Vendar ti ne predstavljajo problema, saj imajo utemeljen razlog za prehajanje državne meje.

Italijanski državljani lahko ob utemeljenih razlogih prehajajo državno mejo na kontrolnih točkah, ki so postavljene na nekaterih nekdanjih mednarodnih mejnih prehodih, med katerimi je tudi tisti v Krvavem Potoku.

Ob začetku epidemije so bili na kontrolnih točkah tudi člani CZ, ki so potnikom merili temperaturo. Sedaj so na kontrolnih točkah le policisti, ki preverjajo upravičenost za prehod meje. Tudi danes je bilo na kontrolni točki v Krvavem Potoku nekaj prometa in to v obe smeri.

"Na našem območju naletimo predvsem na pohodnike, sprehajalce, tekače in kolesarje, ki nedovoljeno prestopajo državno mejo iz italijanske strani. Če jih kdo ustavi, se ponavadi izgovarjajo, da niso vedeli za prepoved," je povedal Kastelic.

Na takih poteh, kjer se da mejo prečkati tudi z avtomobili ali celo manjšimi tovornjaki, so že v času epidemije postavili različne ovire. Vendar večine med njimi ni težko zaobiti, na razmočeni zemlji se vidijo sledi koles in celo motorjev.

Kastelic je opozoril še na to, da meja med Slovenijo in Italijo na tem območju ne poteka ravno, pač pa zavija, marsikatera pot pa vodi na kratki razdalji preko obeh držav.

Prekrškarje člani CZ sicer le opozarjajo, kar počnejo predvsem v duhu dobrososedskih odnosov. Domačinom v Sloveniji pa ni prav, da se njihovi italijanski sosedje ne držijo zaščitnih ukrepov, ker je na Tržaškem če vedno veliko okužb in obolelih za koronavirusno boleznijo.

Zaradi številnih kršitev prejšnji konec tedna je regijski štab Civilne zaščite za Notranjsko ta vikend pripravil poostren nadzor meje, je za STA povedal poveljnik regijskega štaba Sandi Curk.

"Po dolgem času je bilo vreme prejšnji teden lepo, ukrepi so se začeli sproščati in vse to je privabilo ljudi v naravo. Marsikdo je ob tem tudi prestopil državno mejo," je še povedal Kastelic.