Ženska potrebuje nežnost, moški podporo

Največja težava v odnosih to, da moški ne poznajo psihologije žensk, ženske pa ne psihologije moških

Edita Žugelj / Revija Zarja Jana
23. 5. 2020, 13.30
Posodobljeno: 23. 5. 2020, 13.35
Deli članek:

Oleg Genadijevič Torsunov, ruski zdravnik in avtor številnih knjig o zakonih srečnega življenja, zdravju, odnosih in vzgoji pravi, da je danes največja težava v odnosih to, da moški ne poznajo psihologije žensk, ženske pa ne psihologije moških. Do uspešnega partnerstva in trdne družine vodijo znanje, spoštovanje, hvaležnost, podpora, zvestoba in prava ljubezen.

Mateja J. Potočnik
»Če ženska ljubeče skrbi za moškega, on pa se do nje vede odgovorno, je zanju vse mogoče,« modruje Torsunov.

Ruski zdravnik Oleg Genadijevič Torsunov je strokovnjak za javno zdravje, družinsko psihologijo, refleksologijo in kristaloterapijo, poznavalec ajurvede in vedske kulture ter svetovno znan avtor in predavatelj. Predava o človekovem psihičnem ustroju, povezavah med osebnimi značilnostmi in boleznimi, o tem, kako dosežemo harmonične odnose, vzgojimo srečne otroke, uspemo v poslu ipd.

Kot velik zagovornik zdravega življenjskega sloga se dr. Torsunov v sodelovanju z eno od moskovskih medicinskih fakultet posveča tudi znanstvenim raziskavam za izboljšanje kakovosti življenja. Leta 2015 je prejel zlato medaljo Ruske akademije za naravoslovje Ilija I. Mečnikov za prispevek k izboljšanju zdravja v državi. Razvil je edinstvene metode diagnostike in zdravljenja bolezni, ki pa vključujejo tudi uporabo naravnih materialov, kot so kristali in rastline. Ustanovil je Zdravstveni center Amrita, v okviru katerega delujeta tudi Izobraževalni center Saraswati in spletni Radio Veda, ki poleg prijetne glasbe v poslušanje ponuja pogovore in predavanja dr. Torsunova ter drugih strokovnjakov o zdravju, odnosih in osebni rasti. V številnih mestih je spodbudil nastanek klubov Blagost (Dobrota), enako se imenuje tudi mednarodni izobraževalni festival, ki se vsako pomlad in jesen odvija ob Črnem morju. Dr. Torsunov je napisal več kot 30 knjig o zakonih srečnega življenja, odnosih, vzgoji in delu z mladimi, razvoju uma, moči značaja, astrologiji, zdravju in modrosti, ki so prevedene v številne jezike; prva knjiga o Zakonih srečnega življenja tudi v slovenščino.

Na odlično obiskanem tridnevnem seminarju v Ljubljani (v Sloveniji je bil prvič, obljubil je, da še pride) je predaval in odgovarjal na vprašanja obiskovalcev o zdravi komunikaciji med družinskimi člani, vplivu sodobne vzgoje na družinsko dinamiko, razlikah v naravi, ciljih, potrebah in odgovornosti moških in žensk, mirnem reševanju konfliktov, ljubezni in skupnem življenju, zvestobi, spoštovanju, sreči … Kot je dejal na začetku, se trem četrtinam slušateljev po njegovih predavanjih življenje spremeni in tudi udeležencem seminarja v slovenski prestolnici je napovedal velike, pomembne življenjske spremembe.

Težave v sodobnih odnosih

Dr. Oleg Torsunov poudarja, kako pomembno je znanje, poznavanje človekovega psihičnega ustroja za dobre odnose: »Če vemo, kako smo narejeni, vemo, kaj moramo v določeni situaciji storiti,« pravi. »Danes je največja težava v odnosih to, da moški ne poznajo psihologije žensk, ženske pa ne psihologije moških. Tako ne eni ne drugi ne razumejo bistva odnosov med spoloma, odnosi pa so življenje. Težava je tudi razumevanje ljubezni, saj jo večina zamenjuje za zaljubljenost, ta pa po nekaj letih mine. Veliko je nezvestobe, ki vpliva na odnos, tudi če eden od zakoncev ne ve zanjo; varanje namreč oslabi ali prekine nevidno srčno povezavo, ki je pred tem obstajala med moškim in žensko in nič več ni tako kot prej. Ženske to še posebej občutijo. Ker možje svoje otroke ljubijo 'skozi' svojo ženo, se, če jo prevarajo, skrha tudi njihova ljubezen do otrok. V Rusiji razpade kar 80 odstotkov zakonov. Znanje pa pomaga ohranjati družino. Neredko se zgodi, da se po mojih predavanjih nekdanji zakonci odločijo znova zaživeti skupaj,« pove dr. Torsunov.

»Moški in ženske se bolje razumemo in sprejemamo drug drugega, če se zavedamo, da so v enih in drugih določene psihične funkcije, ki vplivajo na naše delovanje. Tako na primer žensko osrečuje, če v svojem delu uživa; moškega pa, ko mu delo uspeva, četudi mu ni všeč. Moški deluje preko volje, ženska volja je v navdihu; za moškega je pomemben izziv, konkurenca, ženska potrebuje harmonijo. Za žensko so osnova odnosi, za moškega uspeh pri delu. Moški mora najprej razviti sebe, njegova trdnost je v odgovornosti. Ženska je izvir ljubezni, temelj njenega dostojanstva je zmožnost ljubiti. Ženska si želi najti moškega, ki jo bo imel rad in bo njeno življenje izboljšal; moški išče žensko, ki mu bo omogočila razvoj. Če ženska ljubeče skrbi za moškega, on pa se do nje vede odgovorno, je zanju vse mogoče,« pojasni sogovornik.  

Ženska potrebuje nežnost, moški podporo

Kot pravi ruski strokovnjak za družinsko psihologijo, je prva dolžnost moža, da ženo spoštuje, sicer bo skupno življenje neznosno ali nemogoče. »Moški, ki žensko spoštuje, z njo komunicira nežno in mehko ter tudi sicer ravna pazljivo, saj je po naravi plašna. Na ženo ne sme psihično pritiskati, sicer se začne vesti agresivno. Če je kapricasta, je najbolje, da se moški kar strinja z njo,« se nasmehne Torsunov. »Ko bo z njo ravnal mehko, se bo začela sama od sebe drugače vesti. Ženska potrebuje podporo v odnosih, moški pa pri svojih življenjskih ciljih, pri tem, kar dela. Ko mož izrazi svoje mnenje, je najbolje, da se žena strinja z njim (čeprav le navidezno). Zanj je namreč najbolj pomembno, da ga žena podpre, tudi če misli drugače. Ko mu bo izrazila podporo, jo bo mož zagotovo vprašal tudi po njenem mnenju. Če se ženska strinja z njim, postane moški nežen in radodaren,« pove dr. Torsunov in doda, kako pomembno je, da so odnosi med partnerjema igrivi in lahkotni. »Resnobnost uničuje zakonske odnose,« pravi. »Ko sem začel pred 25. leti predavati tudi v tujini, mi je žena pred prvim odhodom na tuje dejala, da se ji bom moral ob vrnitvi petkrat opravičiti. To sem potem tudi storil. Žena pa se je veselo zasmejala ter mi rekla, da sem najboljši moški na svetu. Če bi stvar vzel resno, se ji ne bi opravičil niti enkrat, saj se ne počutim krivega zaradi svojih predavanj.«

Druga dolžnost moža je, da ženi zagotovi občutek varnosti. »To vključuje izpolnjevanje obljub in finančno varnost, dober mora biti tudi do otrok. Če si žena želi kaj, česar ji ne more dati, naj ji vsaj obljubi, da se bo potrudil. Dolžnost ženske pa je, da skrbi za urejen dom, pripravo hrane … Vendar je od vsega najbolj pomembno to, da v svojem srcu čuti, da je njen moški njena najboljša izbira. Če ženska gleda na svojega moškega kot na najpomembnejšega človeka v svojem življenju, iz njenih oči sije ljubezen.«     

Na odnose med ženskami in moškimi delujejo tudi civilizacijski in kulturni vplivi. Po opažanjih dr. Torsunova smo Slovenke in Slovenci po naravi zelo čustveni, zato je pomembno, da ustvarimo globoke in nežne odnose. »Evropa sicer iz nežnega spola ustvarja poslovne ženske, vendar to kulture ne spremeni. Moški potrebuje žensko, ne pa menedžerja,« pravi smeje. »Ženska pa potrebuje moškega, ne ljubitelja golfa. Vsak naj bo, kot ga je ustvarila narava, ne kot se mu trenutno zahoče.«

Stopnice do prave ljubezni

Po dr. Torsunovu obstajata dve vrsti ljubezni. Prva je zaljubljenost, ki se konča po petih, šestih letih. Ko se to zgodi, se veliko parov razide. Druga pa je prava ljubezen, ki se lahko razvije po končani zaljubljenosti, če smo globoko hvaležni, da si življenje delimo ravno s tem človekom. »Takrat srce obdajajo čistost, veselje, vera, svetloba. Za pravo ljubezen moramo ustvariti tesen odnos, drug drugemu odpreti srce, se naučiti odpuščati, opravičiti, videti zgolj partnerjeve dobre lastnosti … kot mati, ki v svojem otroku vedno vidi čisto dušo,« pojasnjuje ruski predavatelj. »Ženske ste sicer boljša polovica človeštva in moške slabe lastnosti so bistveno slabše od ženskih,« doda z nasmehom.

»Najbolj modro je, da se ženska pretvarja, da ne opazi partnerjevih slabih lastnosti, kajti potem lahko moški osebnostno raste. Prava ljubezen se vedno začne s hvaležnostjo, nadaljuje pa s sprejemanjem, spoštovanjem, zvestobo – ko v odnosu s partnerjem čutimo večnost. Pri tem je pomembna tudi redna duhovna praksa. Sprejemanje in spoštovanje se vedno začne pri enem od partnerjev, hvaležnost pa ju 'prenese' še k drugemu. Vendar je res,« poudari Torsunov, »da imata ženska in moški vsak svojo resnico. Resnica ženske in resnica moškega se od nekdaj spopadata, ljubezen in resnica pa nista sinhroni. Zato naj bo na naši lestvici ljubezen vedno višje od resnice oz. principa. Najprej ljubezen, nato pravica in resnica. Če partnerja v odnosu skrbita le za to, kdo ima prav, potem ljubezen med njima ne teče. Postaviti princip nad ljubezen pomeni razpad družine. Partnerju sicer lahko posredujemo svojo resnico, vendar le s pomočjo ljubezni, ljubezen pa deluje preko spoštovanja. Spoštovati partnerja pomeni razumeti, kaj potrebuje in mu to dajati,« pogovor zaključi dr. Torsunov, ki bo v Sloveniji še predaval.

Za pomoč pri prevodu iz ruščine se zahvaljujemo prof. Maji Šumi.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja Jana.

Zarja Jana
Zarja Jana št. 20