ALERGIJE

Alergije so seveda najbolj očiten vzrok zabuhlosti. Tanko tkivo okoli oči je izjemno občutljivo, in ko pride v stik z alergeni, kot so cvetni prah ali živalski delci, oteče. K zabuhlosti pripomorejo tudi alergeni, ki pripotujejo po nosu. Če je vzrok zabuhlosti alergija, bodo navadno prisotni tudi drugi simptomi, kot sta srbečica in solzenje, v nekaterih primerih pa tudi suha in luščeča se koža okrog oči. Lahko si pomagate z ustreznimi zdravili, ki so v lekarnah na voljo tudi brez recepta, vsekakor pa je najpametneje pri zdravniku preveriti, kateri so tisti alergeni, ki vam povzročajo težave z očmi.

KONJUNKTIVITIS

Konjunktivitis je vnetje očesne veznice, ki ga v pogovornem jeziku, zlasti izpeljano iz angleško govorečega sveta, poznamo pod imenom rožnate oči (»pink eye«). Znak obolenja so rdeče otečene oči, ki so močno razdražene in srbijo, se močno solzijo in izločajo značilno lepljivo snov, ki tvori strjene »drobtine« v kotičkih očes zjutraj. Povzročajo ga lahko tako bakterije kot virusi, lahko pa tudi alergija. Konjunktivitis lahko spremlja nekatere oblike prehladov ali respiratorna obolenja, po navadi pa izzveni v približno desetih dneh, razen pri alergijskem konjunktivitisu, katerega prisotnost je odvisna od alergijske reakcije.

PRETIRANA RABA KONTAKTNIH LEČ

oči
Dreamstime
Fotografija je simbolična

Če ste uporabnik kontaktnih leč, verjetno poznate pravila njihove uporabe. Okulisti svetujejo dnevno uporabo največ osem ur, skrajna še dopustna meja je dvanajst ur, sami pa vemo, da leče navadno nosimo krepko več kot dvanajst ur na dan. Pogosto utegne biti to tudi vzrok, da so oči zabuhle. Leča je namreč nekakšna ovira za kisik na poti do očesa. Preprečuje, da bi na mestu, kjer se leča dotika očesa, kisik prehajal v očesno zrklo, predolga prekinitev pretoka pa lahko pripelje do oteklosti roženice. Še slabše je, če leč pred spanjem ne odstranite.

PRESLANA HRANA

Kadar uživate preslano hrano, natrij v telesu povzroči zadrževanje vode. Čeprav morda tega na telesu takoj ne opazite, pa je precej bolj opazno na predelu okrog oči, kjer je, kot že rečeno, tkivo veliko tanjše in občutljivejše. Podobna težava vas lahko doleti, če uživate preveč hrane z ojačevalci okusov. Če je pretirano slana in predelana hrana del vaše vsakdanje prehrane, je to prav verjetno tudi vzrok zabuhlosti, kar pomeni, da bodo težave z očmi izginile takoj, ko boste omejili vnos natrija v telo.

PREVEČ ALKOHOLA

Zabuhle oči so stranski učinek pitja alkohola predvsem zaradi tega, ker alkohol povzroča splošno zabuhlost telesa, kadar ga uživamo v prevelikih količinah. Vzrok je znižanje ravni protidiuretičnega hormona, kar povzroča alkohol. Poleg tega alkohol otežuje spanec (kljub nasprotnemu prepričanju), zato so oči videti še toliko bolj utrujene in zabuhle.

UMETNA SLADILA

Umetna sladila, kot sta saharin in aspartam, številne raziskave povezujejo z zabuhlostjo telesa, zato ni nič nenavadnega, da povzročajo tudi zabuhlost oči. Reakcija, ki jo sprožijo v telesu, je enaka reakciji, ki jo sprožijo tujki, kot so virusi in bakterije, nanje pa se telo odzove z raznimi vnetnimi reakcijami, med katere spada tudi otekanje. Če je le mogoče, se izognite živilom, ki vsebujejo velike količine umetnih sladil, zlasti aspartama (precej ga je v gaziranih pijačah), vnetne procese (in zabuhlost) pa v tem primeru izničite z uživanjem živil, kot so jagodičevje, paradižnik in ingver.

OBČUTLJIVOST ZA VONJAVE

Nekaj podobnega, kar v vaših očeh povzročijo alergeni, lahko povzročijo tudi molekule močnih dišav, če ste občutljivi ali alergični nanje. Nekateri ljudje so preprosto močno občutljivi za dišave, zato ob prisotnostih močnih parfumov, dišav za prostore, čistil in podobnih stvari, ki imajo močan vonj, dobijo zabuhle in solzne oči. V takšnih primerih se je seveda najbolje izogibati premočnim dišavam, kar pomeni, da uporabljajte čistila in izdelke, ki nimajo vonja, zase in za dom pa uporabljajte predvsem dišave na naravni osnovi.

MENSTRUACIJA

Tako kot v času pred menstruacijo zastajanje vode v telesu povzroči zabuhlost, se podobno zgodi z očmi. Če ste dovolj pozorni, boste morda opazili, da zabuhlost okrog oči po navadi opazite v dneh pred menstruacijo in njene prve dni. Gre za posledico hormonskih sprememb, ki se medtem dogajajo v ženskem telesu – estrogen in progesteron povzročita zadrževanje tekočine v telesu.