DARILO NARAVE

Česen je v resnici čudežno zdravilo

Minka Gantar
22. 5. 2020, 21.25
Deli članek:

Vsakdo pozna koga, ki ima visok krvni tlak, povišano raven holesterola ali trigliceridov.

Dreamstime
Česen so že tisočletja uporabljali kot naravni antibiotik, mnogo pred iznajdbo penicilina.

Se pa zgodi, da ima nekdo vse troje – alarm za velike težave s srcem in ožiljem. Pa ste vedeli, da so težave s srcem in ožiljem povezane s tihim vnetjem na celični bazi?

In ali ste vedeli, da obstaja čudežna začimba, ki lahko pomaga pri vsem tem in še pri mnogih drugih težavah? To je česen – svež ali staran, ki ima še veliko večjo moč.

Revija Zvezde
Prehranska strokovnjakinja Minka Gantar svež in staran česen priporoča tudi za ženske težave.

PROTI STRDKOM

Česen vsebuje kalij, ki vpliva na nižanje krvnega tlaka, oziroma kdor ima pomanjkanje kalija, ima visok krvni tlak. Vsebuje tudi vitamin C, ki krepi krvne žile. Najbolj pogost vzrok za nastanek slabega holesterola je prav povečana oksidacija – dobre holesterol oksidira, zaradi pomanjkanja antioksidantov pa se poškodujejo stene žil, na katere se lepi slab holesterol in jih maši. Krvni strdki so na žalost vzrok za srčne in možganske kapi.

VSESTRANSKI

Česen izboljšuje prekrvavitev, redči kri, preprečuje arteriosklerozo, krepi krvne stene in preprečuje težave s krčnimi žilami, blaži težave s hemoroidi, znižuje krvni tlak, povečuje koncentracijo, izboljšuje spomin, pomaga pri razstrupljanju, vpliva na prebavo, topi sluz v pljučih, blaži prehlade, pomaga pri bronhitisu in celo zavira staranje.

Česen vsebuje še baker, ki skupaj z vitaminom C vpliva na obnovo las, deluje proti sivenju in krepi kolagen ter magnezij, ki je ključen za celično presnovo – to je proces spreminjanja hrane v energijo. Pomanjkanje magnezija telo sporoča prek krčev in trzanja mišic. Magnezij je ključen mineral za vezavo kalcija, ta pa pripomore k razstrupljanju celotnega telesa.