Preden je prepozno

Prepoznajmo, ukrepajmo in preprečimo najhujše

T.D.
18. 4. 2020, 12.00
Deli članek:

Nujno je, da se seznanite z nekaj osnovnimi podatki o nevarnostnih dejavnikih najpogostejših rakov pri moških, z njihovimi znaki in možnostmi za čim prejšnje odkritje bolezni.

Profimedia
Po 50. letu možnosti za nastanek mnogih rakov pri moških še narastejo.

Zgodnje odkrivanje in zdravljenje te zahrbtne bolezni naj bo prva skrb vašega moškega. Z leti se stopnjuje ogroženost z rakom na prostati. Spremembe tkiva prostate so pri vsakem moškem po petdesetem letu nekaj normalnega in so večinoma neškodljive, vendar pa lahko vzporedno z njimi nastaja rak. Če je imel tega raka kdo v družini, ste močno obremenjeni, kar trikrat bolj. Ni ga sicer mogoče povsem preprečiti z lastnimi močmi, je pa dobro, da jeste čim manj mastno hrano, da veliko telovadite in vzdržujete zdravo telesno težo. Če večkrat hodite na stranišče, če morate med uriniranjem pogosto pritisniti, če curek včasih kar presahne ali je vaš sečni mehur oslabel in vas nenadoma močno tišči na vodo, stopite do svojega zdravnika. Slabokrvnost in bolečine v kosteh so že precej pozni znaki bolezni. Urolog vam bo prostato pregledal in opravil preiskavo krvi, s katero se pokaže sprememba za prostato specifičnega antigena, psa, ki je označevalec tumorja. Tumor odstranijo operativno, v poštev pa pride tudi obsevanje. Pravočasno odkrit ima zelo dobre obete za ozdravitev.

Rak sečnega mehurja

Ogrožajo vas kajenje, nezdrave razmere na delovnem mestu, posebej v kemijskih obratih, dolgotrajna neprimerna sredstva za lajšanje bolečin in kronična vnetja mehurja. Nanj vas opozarjajo kri v seču, pekoč občutek pri uriniranju, pogosta potreba, da greste na vodo, in zbadanje pri izpraznitvi mehurja. Tumorji v sečnem mehurju se radi ponavljajo, možnost ozdravitve pa je tem manjša, čim globlje se je rak vrasel v steno mehurja.

Rak na ledvicah

Povzročajo ga dolgotrajna zloraba sredstev za lajšanje bolečin in kajenje, prepoznate pa ga lahko po bolečinah v zgornjem delu trebuha, rdečih krvnih telescih v urinu, krčevitih bolečinah in po skokih telesne temperature. Preiskava z ultrazvokom bo bolezen zanesljivo potrdila. Možnost ozdravitve je zelo velika, če se rak odkrije dovolj zgodaj.

Rak glave in vratu

Med rake glave in vratu uvrščamo raka ustnice, ustne votline, žrela, grla in obnosnih votlin ter velikih žlez slinavk. Ogroženi ste veliko bolj, če ste starejši od 50 let, če kadite, pretiravate z alkoholom, se sončite, kar poveča ogroženost z rakom ustnice, če ste izpostavljeni lesnemu prahu in niklju ali azbestu, kar poveča ogroženost z rakom obnosnih votlin in grla, če ste okuženi z nekaterimi virusi. Rak ustnega dela žrela je denimo povezan z okužbo s humanimi papilomskimi virusi oziroma s HPV, ali če imate gastroezofagealni refluks. Zatekanje želodčne kisline v požiralnik in grlo namreč veča ogroženost z rakom v grlu. Ob čem ukrepati? Ob težavah pri žvečenju, požiranju in dihanju, ob trajni neprehodnosti nosnih votlin ali ponavljajočih se krvavitvah iz nosu, ob hripavosti ali spremembi barve glasu, ki traja več kot tri tedne, ob zmanjšani gibljivosti jezika, občutku tujka v grlu ali vratu, ob izgubi voha ali okusa, ob nenadni izgubi sluha ali bolečinah v ušesu, še posebej samo na eni strani, ob oteklini ali zatrdlini v ustih in vratu, ob dvojnem vidu, nepojasnjeni utrujenosti ali hujšanju brez razloga.