Veliko neznank

Dijaki zaključnih letnikov bi se v šole lahko vrnili po praznikh

B.K.
18. 4. 2020, 11.37
Posodobljeno: 18. 4. 2020, 11.45
Deli članek:

Za nami je pet tednov karantene in še dobrih osem tednov pedagoškega procesa. Kako jih bodo šolarji preživeli?

Primož Lavre
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec

Dijaki zaključnih letnikov pouk končajo 22. maja. Matura se bo začela 30. maja in sicer s pisnim izpitom iz angleškega jezika. 1. junija bodo dijaki zaključnih letnikov opravljali maturitetni izpit iz materinščine, vključno z esejem. Vsi ostali datumi ostajajo nespremenjeni, je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Državno-izpitni center ob tem pripravlja posebna navodila za izvedbo obeh matur, splošne in poklicne. Ta navodila bodo vključevala vse potrebne ukrepe za ustrezno zdravstveno-varnostno zaščito.

Vzgojno-izobraževalne ustanove ostajajo zaprte, izjema morda zaključni letniki

Kdaj se bodo otroci vrnili v šole, še ni jasno. Prav tako še ni jasno, v kakšni obliki se bo pouk izvajal prihodnje šolsko leto. "Izobraževali se vsekakor bomo," je zagotovila ministrica, a dodala, da še ne vedo na kakšen način. Vrtce, šole, fakultete in ostale vzgojno-izobraževalne ustanove bodo ponovno odprli takoj, ko bo podana ocena zdravstvene stroke, da je to zadosti varno za vse udeležene.

Ob tem je ministrica napovedala, da bi se dijaki zaključnih letnikov, ki bodo letos opravljali maturo, lahko v šolske klopi vrnili že po prvomajskih praznikih. Odločitev o vrnitvi bo možno sprejeti v tednu po praznikih, dijaki pa bodo o tem, ali se bodo vrnili v šole in kdaj, obveščeni pravočasno, je zagotovila ministrica.

Roki za prijave v srednje šole

Prijavo za vpis v srednje šole je potrebno oddati do 11. maja. Prenos že oddanih prijav bo možen do 16. junija. Vpis v srednje šole bo potekal od 30. junija do 6. julija. Izpiti nadarjenosti za vpis v tiste srednje šole, kjer je to potrebno, se bodo izpeljali v začetku junija, je še povedala ministrica.