BELI KOSMI

Odpravimo "sneženje"! Prhljaj ni zgolj estetska težava

T.D.
12. 4. 2020, 14.40
Deli članek:

Če spadate med tiste, ki se vsakodnevno srečuje z belimi kosmi na glavi ali ramenih, veste, kako neprijetna nadloga je lahko prhljaj.

Dreamstime
Med zunanje dejavnike nastanka prhljaja štejemo agresivne preparate, ki izsušujejo kožo, vremenske razmere, prevročo vodo, praskanje lasišča in sušenje las s sušilnikom.

Dobra novica je, da prhljaj ni deden, vzroke zanj pa lahko odpravite že s spremembo načina življenja. Prhljaj je v večini primerov bolj nadloga kot bolezen, nastane pa kot posledica prehitrega obnavljanja kože. Celotno kožo navadno zamenjamo v 28 dneh, če pa se vse skupaj dogaja hitreje, odmrle celice nimajo časa odpasti s telesa, zato se začnejo kopičiti. Glavni akter pri tem je glivica Pityrosporum ovalis, ki je sicer prisotna na lasišču vsakega človeka in v normalnih okoliščinah ni škodljiva. Če pa se preveč razmnoži, bodisi zaradi zunanjih bodisi zaradi notranjih dejavnikov, povzroči nastanek prhljaja in nadležnega srbenja. Prhljaj nikakor ni samo estetska težava. Ko praskamo lasišče, si namreč ustvarimo drobne ranice, torej idealno gojišče za bakterije in glivice, ki potem povzročajo vnetja. Prhljaj moramo začeti zdraviti čim prej, sicer lahko pride do izpadanja las ali seboroičnega dermatitisa. V tem primeru je treba takoj poiskati zdravniško pomoč.

Vzrokov za prhljaj je več

Prhljaj na srečo ni deden, pojavi pa se lahko tako pri odraslih ljudeh kot pri mladostnikih. Z njim se borijo tako ženske kot moški, čeprav je pri slednjih pogostejši. Vzroki za nastanek prhljaja so tako zunanji kot notranji. Med zunanje dejavnike štejemo agresivne preparate, ki izsušujejo kožo, vremenske razmere, prevročo vodo, praskanje lasišča in sušenje las s sušilnikom. Notranji dejavniki pa so stres, porušeno hormonsko ravnovesje, slabše delovanje imunskega sistema, bolezni, sprememba v načinu prehranjevanja, pomanjkanje vitaminov ali kombinacija vseh naštetih dejavnikov. Nadloge se je zato treba lotiti načrtno.

Moč antioksidantov in vitaminov

Najprej moramo odpraviti vzrok za porušeno ravnovesje v našem telesu. To sta najpogosteje nepravilna prehrana in nezdrav življenjski slog. Z jedilnika izključite močno začinjeno, slano in mastno hrano, ogljikove hidrate in alkohol. Poskrbite, da boste uživali veliko antioksidantov: karotenoidov, flavonoidov, vitaminov A, B, C in E ter selena, kalcija, bakra in cinka. Zlasti priporočljivo je uživanje surovega ali kislega rdečega zelja. Poskrbite pa tudi za odpravo zunanjih dejavnikov, ki povzročajo prhljaj. Izogibajte se preparatom, ki izsušujejo kožo, sušenju las s sušilnikom, las ne izpirajte z vročo vodo, predvsem pa ne praskajte lasišča, ker boste s tem stanje še poslabšali.