PISANI CVETOVI

Naberimo pljučnik za zdravje pljuč in dihal

Z.F.
12. 4. 2020, 12.01
Posodobljeno: 12. 4. 2020, 13.32
Deli članek:

Se tudi vi sprašujete, kako se imenuje rastlina, ki jo srečujete na sprehodih in se sramežljivo kaže z modrimi in rožnatimi cvetovi? To je pljučnik, nepogrešljiva rastlina, ki lajša težave z dihali in blaži vnetja.

Dreamstime
Nekateri pljučnik poznajo tudi pod drugimi imeni, kot so cmulež, velikonočnica, divji zajčki, Jezusova suknjica ali kuščernjak.

Pljučnik (Pulmonaria officinalis) je že dolgo poznana rastlina, ki so jo že v davnini visoko cenili. Pri nas poznamo več različnih sort, ki se razlikujejo predvsem po barvi cvetov. Ti so lahko vijolični, modri, rožnati in belo obarvani. Pljučnik je trajnica, ki sicer cveti vse od konca marca pa do konca maja. Uspeva predvsem ob gozdnih jasah, v živih mejah, pogosto ga najdemo tudi ob cestah in seveda na travnikih. Prepoznamo ga po črnorjavi korenini in do pol metra visokem, pokončnem, a dlakastem steblu ter srčastih listih, ki so zoženi v pecelj. Uporabni so tako listi kot cvetovi, ki pa jih je treba posušiti. Ti vsebujejo številne uporabne sestavine, kot so tanin, saponin, kremenčeva kislina, vitamin C in drugi naravni antioksidanti.  

ČAJ ZOPER BOLEZNI DIHAL

Pomešajte enako količino pljučnika, lipovega in bezgovega cvetja, slezove korenine, cvetove dišeče vijolice in janeževe plodove. Dve žlički poparite s skodelico vrele vode in osladite z medom. Priporoča se do pet skodelic na dan. 

Kako ga nabiramo?

Pljučnik nabiramo ob sončnih spomladanskih dneh. Nabiramo celotno cvetočo zel, brez korenine. Nabrano zelišče nato sušimo v senci in na prepihu. Pazimo, da rastlinica ohrani lepo zeleno barvo, saj bo le tako ohranila vse zdravilne učinkovine, ki jih vsebuje. Posušen pljučnik nato shranimo v steklene kozarce in jih do uporabe hranimo v temnem in suhem prostoru.

Pomoč pri obolenjih dihal

Pljučnik je nepogrešljiv pri zdravljenju bolezni pljuč, po čemer je tudi dobil ime. Pomaga pri lajšanju težav z astmo, bronhitisom, pljučnico, uporabljali so ga tudi pri lajšanju simptomov obolelim za tuberkulozo. Pripravki tako blažijo vnetja dihalnih poti, zdravijo hripavost in pomagajo pri odpravljanju zasluzenosti. Pljučnik je tudi odličen diuretik, blaži vnetja, nastala v želodcu, prebavilih in ustni votlini, pomaga pa tudi pri zdravljenju hemeroidov, sončnih opeklin in ekcemov. Priporočljiv je tudi ob težavah z ledvicami. A nikar ne pretiravajte, saj pljučnik sicer v manjših količinah vsebuje tudi strupene pirolizidinske alkaloide. Priporočljiva je tako uporaba sedem dni zapored, nato pa se svetuje enotedenski premor.