BODIMO PAZLJIVI

Kje se skrivajo nevarni prenašalci bolezni?

Z.F.
12. 4. 2020, 09.47
Deli članek:

Kot že vemo, je v času koronavirusa pa tudi v času drugih virusnih bolezni primerno nekaj pozornosti nameniti tudi redni higieni svojega doma in očistiti tudi tiste predmete, na katere pogosto pozabimo.

Dreamstime
Zagotovite si varen dom in preprečite, da bi se bolezen širila na druge.

Kot vemo, lahko virusi na različnih površinah, s katerimi so prišli v stik, preživijo dlje, kot si morda sploh mislimo. Da bi preprečili njihovo širjenje in s tem bolezni, moramo temeljito čistiti predmete, s katerimi so redno v stiku udeleženci gospodinjstva ali drugi ljudje. 

Kljuke 

Dobro očistite umivalnik, pipe, kabino za prhanje ali kad, ne pozabite očistiti tudi straniščne školjke, redno menjujte brisače.

Odpravljate se v trgovino. Seveda primerno zaščiteni, se pravi z masko in rokavicami. A ob odhodu iz bloka ste se dotaknili ograje in si odprli vrata, nato ste sedli v avto, se odpeljali do trgovine, tam, kot velevajo pravila, nadeli rokavice in zaščitno masko. Opravite nakup, se vrnete do avta in masko ter rokavice primerno spravite. Vrnete se do bloka, kjer morate znova odpreti vrata in se vrniti v stanovanje. Namerno smo izpostavili kar nekaj možnosti, kjer bi lahko stopili v stik z virusom, pa tudi najpogostejše napake, ki jih počnemo kljub uporabi rokavic in zaščitnih mask. Rokavice nadenite takoj, ko se odpravite iz stanovanja, saj se boste med potjo do trgovine dotaknili kar nekaj kljuk. Prav tako pa redno čistite kljuke. V veliko pomoč bodo že robčki za razkuževanje. 

Daljinski upravljalnik 

Virusi lahko zunaj telesa preživijo od nekaj ur do nekaj dni. Zato, če sumite, da bi lahko kdo od vaših družinskih članov obolel za virusom ali pa je prebolel gripo, temeljito očistite tudi predmete, s katerimi so oboleli prihajali v stik. Takšni so denimo daljinski upravljalniki, ki jih, podobno kot kljuke, temeljito očistite z robčki za dezinfekcijo. Ne pozabite tudi na stikala za luči. 

Prenosni telefoni 

Na naših telefonih je poleg številnih pametnih aplikacij tudi nešteto mikrobov, ki so prisotni že v običajnih razmerah, medtem ko v času bolezni še nekoliko bolj. Če ste morda prehlajeni, ste pred kratkim preboleli gripo ali pa sumite na prehlad, prenosni telefon večkrat očistite s primernim sredstvom. V času bolezni pa poskrbite, da se vašega telefona ne bo dotikal nihče drug.