PAZIMO NASE

Koliko kalorij potrebujemo in kaj je holesterol?

T.D.
8. 3. 2020, 15.53
Deli članek:

Veliko je številk, ki vplivajo na naše zdravje – mi pa smo zbrali pet tistih, ki dokazano najučinkoviteje varujejo naše življenje.

Dreamstime
Obseg pasu najlažje izmerimo s šiviljskim metrom.

Kar naprej bi lahko trkali na vrata zdravnikov in spremljali vse mogoče spremembe, vendar je za začetek dovolj že, da občasno opravimo nekaj preprostih meritev. Prva taka je dnevna potreba po kalorijah. To sicer ni meritev, vsekakor pa je številka, ki še kako vpliva na zdravje. V glavnem lahko potrebo po kalorijah izračunamo tako, da svojo težo pomnožimo s številom od 28 do 33, odvisno od tega, kako aktivni smo. Seveda gre za izračun, po katerem ohranjamo ves čas enako telesno težo, če želimo shujšati, moramo zaužiti do 500 kalorij na dan manj. Koliko hrane pa sploh zaužijemo? V glavnem grizljamo in žvečimo skozi ves dan, ne da bi se tega sploh zavedali in, kakopak, večinoma pojemo več, kot potrošimo. Pojemo kar od 100 do 1000 kalorij preveč.

Obseg pasu

Maščobne celice niso le skladišča dodatnih kalorij. Kadar je telesna maščoba zbrana na trebušnem delu in okoli organov v trebušni votlini, maščobne celice izločajo snovi, ki povzročajo vnetja, in neustrezne količine beljakovin, ki nadzirajo tek. Več ko imamo sala na trebuhu, težje shujšamo, saj smo kar naprej »nenormalno« lačni. Posledica je mnogo večja možnost zapletov na srcu in žilah, saj vnetje pospeši nalaganje oblog na stene žil. Ženske smo v nevarnosti, če je obseg pasu večji od 80 centimetrov, če pa je večji od 90 centimetrov, smo resno ogrožene. Za moške so nevarne številke od 95 in še bolj od 105 naprej.

Holesterol LDL in HDL

Ni dovolj, če poznamo raven skupnega holesterola, ločiti je treba slabega LDL in dobrega HDL. Ravni slabega in dobrega holesterola sta pomembna kazalca srčnega infarkta. Redni pregledi pokažejo, kaj se dogaja z našim zdravjem, da bomo pravočasno ukrepali in spremenili življenjske navade. Ciljna vrednost skupnega holesterola naj bi bila pod 5 mmol/liter, vrednost slabega holesterola LDL pod 3 mmol/liter. Zdrava raven koristnega holesterola HDL je 1,3 mmol/liter ali več. Zoper holesterol pomaga hrana, bogata z vlakninami, več rib, olivnega olja in oreščkov, steroli v kapsulah in margarini ter redna telesna vadba.

Krvni tlak

Moč, s katero kri pritiska na stene žil, redno pada in narašča. Če je stalno nad 140/90 mmHG, govorimo o visokem krvnem tlaku, ki povzroča srčne bolezni in kap. Proti visokemu krvnemu tlaku se borimo s telesno aktivnostjo in z zdravo prehrano. Pomagajo predvsem s kalijem bogata sadje in zelenjava, manj soli, pa tudi multivitaminska dopolnila.