Zdravje

Boju proti novemu koronavirusu namenili 50 milijard

S.R./STA
5. 3. 2020, 08.20
Posodobljeno: 5. 3. 2020, 08.23
Deli članek:

Mednarodni denarni sklad (IMF) namenja 50 milijard dolarjev posojil državam za boj proti koronavirusu, od česar bo deset milijard brez obresti namenjenih najrevnejšim državam, je v sredo sporočila izvršna direktorica IMF Kristalina Georgieva. V torek je 12 milijard za enak namen sprostila tudi Svetovna banka.

Profimedia
Kristalina Georgieva in David Malpass

Georgieva in predsednik Svetovne banke David Malpass sta povedala, da izkušnje učijo, da bo tretjina gospodarske škode zaradi virusa neposredna, kar pomeni izgubo življenj, zapiranje delovnih mest in karantene. Preostali dve tretjini bosta posredna škoda, kar med drugim pomeni padanje potrošniškega in poslovnega zaupanja ter padanje borz. 

Izvršna direktorica IMF je ob tem tudi pozvala k intenzivnemu odzivu na epidemijo koronavirusa, ki po njenih besedah predstavlja resno grožnjo globalni ekonomiji. Kot je poudarila, je v negotovih časih bolje narediti več kot premalo. Epidemija ni več regionalno vprašanje, gre za globalni problem, ki terja globalni odgovor, je še dejala novinarjem. 

Dobra novica je, da so finančni sistemi držav bolj odporni, kot so bili pred veliko gospodarsko krizo leta 2007, največji izziv pa je trenutno nezanesljivost. Vsak scenarij pa predvideva upočasnitev svetovne gospodarske rasti. Kako velik bo padec in kako dolgo bo vse skupaj trajalo, je trenutno težko predvideti. 

Zaradi virusa so številne tovarne zaprte, močno so okrnjena potovanja, okužilo se je že skoraj 95.000 ljudi, umrlo jih je več kot 3200.