Gingivitis

Ko se dlesni vnamejo

T.D.
1. 3. 2020, 10.00
Deli članek:

Težave prinašajo bakterije in obloge.

Profimedia
Sčasoma se lahko iz vnetja dlesni razvije parodontoza, ki povzroča propadanje zobnih tkiv.

Gre za blago obliko bolezni dlesni, ki po navadi povzroči pordelost, oteklost in krvavenje tkiva dlesni, zlasti med ščetkanjem ali uporabo zobne nitke ali ob ugrizu v kaj trdega, recimo jabolko. Gingivitis je v zgodnjih stadijih ozdravljiv, zato je pomembno, da se pogovorite z zobozdravnikom in razumete svoje simptome, preden se razvijejo v drugačne težave.

Zdrava dlesen in znaki vnetja

Ko primerjamo zdravo dlesen in dlesen z znaki gingivitisa, moramo biti pozorni na barvo in površino dlesni. Zdrava dlesen je bledo rožnate barve. Površina načeloma ne sme biti gladka, saj je gladka površina znak otekline. Na strani jezika oziroma neba mora biti dlesen prislonjena ob zobni vrat kot noževa konica. Dlesen ne sme biti zadebeljena, ampak se mora tanko končati v prostem robu. Pri vnetju pa se barva dlesni spremeni od bledo rožnate do temno rdeče, pri kroničnem gingivitisu je dlesen lahko tudi modrikaste barve. Površina je zaradi otekline gladka, napeta. Oblika dlesni pri gingivitisu je zaradi otekline spremenjena.

Kaj je vzrok gingivitisa

Glavni vzrok vnetja dlesni je kopičenje zobnih oblog, plasti bakterij, ki nenehno nastajajo okoli zob, na njih in med njimi, predvsem na težko dostopnih mestih. Te bakterije dražijo dlesni in lahko povzročijo vnetje. Včasih pa za vnetje niso krive bakterije, temveč drugi dejavniki, kot so različni virusi, glivice in plesni, genetski dejavnik, različna zdravila in skupina alergij. Prav tako lahko gingivitis sprožijo sistemske motnje, med njimi tudi velika skupina kožnih bolezni, ki se izražajo v ustni votlini, bolezni prebavil (na primer crohnova bolezen, ki se lahko kaže na dlesnih), različne krvne bolezni (na primer levkemija) in tako dalje. Na dlesni se lahko kot gingivitis kažejo tudi različne poškodbe, predvsem kemične, toplotne ali mehanske. Pogosto je to zaradi nepravilnega čiščenja oziroma neustreznih pripomočkov za čiščenje.

Kako se pozdravi

Z vzpostavitvijo dobre ustne higiene in preprostimi preventivnimi zobozdravniškimi posegi, kot je odstranitev zobnega kamna in drugih dejavnikov, ki omogočajo zadrževanje zobnih oblog, je mogoče vnetje dlesni povsem odpraviti in pozdraviti tako, da ne pusti trajnih posledic. Če odlašamo z zdravljenjem, pa vnetje dlesni lahko postane kronično. Sčasoma se tako iz vnetja dlesni razvije parodontoza, ki povzroča propadanje zobnih tkiv. Sprva propadajo samo dlesni, ko pa začne propadati tudi kost, je škoda že zelo velika, saj se začnejo zdravi zobje majati in izpadati.