Zdravje

3 preproste rešitve, pri katerih uporabimo kis

Z.F.
29. 2. 2020, 14.23
Posodobljeno: 29. 2. 2020, 15.23
Deli članek:

Le kaj bi brez kisa? Ne le da je nepogrešljiva sestavina solat in nekaterih drugih jedi, je tudi odličen pripomoček pri čiščenju. A to še ni vse, uporabite ga lahko še drugače.

Dreamstime
Zmečkana občutljiva oblačila popršite z mešanico kisa in vode in zravnala se bodo sama od sebe.

Trike s kisom pri čiščenju vodnega kamna ter dezinficiranju kopalnice in drugih površin v stanovanju zagotovo že poznate. Prav tako vam verjetno ni tuje, da s kisom ne smete čistiti povoskanih površin, razen če želite odstraniti premaz voska, ter da ni priporočljiv za čiščenje kamnitih, predvsem marmornih površin, ker jih razjeda. A tokrat o tem, kje ga lahko še uporabite.

Zmečkana oblačila

Pri oblačilih, ki jih težko zlikate zaradi materiala, po navadi so to oblačila iz poliakrila, z dodanim elastanom, ki ne prenašajo visokih temperatur, preizkusite naslednji trik. Pripravite mešanico iz ene enote kisa in treh enot vode ter jo popršite po oblačilu, ki ga želite zlikati. S količino sicer ne pretiravajte. Likanje bo tako precej lažje oziroma sploh ne bo potrebno.

Odganjalec mačk in psov

Glede na to, da je praznik zaljubljenih že za nami, pomlad pa že odpira zaspane oči, bo ljubezen kaj hitro potrkala na vrata tudi pri živalih. Če ne morete spoditi mačk in psov, ki se podijo po vašem vrtu in zelenici ter markirajo svoje ozemlje, ali pa jih ne morete spoditi s sedežne garniture, preizkusite naslednji trik. Kis nalijte v razpršilko in popršite vogale hiše ali območje, kjer ne želite, da se živali zadržujejo.

Ostanki lepila in olja

Tudi vas ujezijo lepljivi ostanki od etiket na steklu in posodi? Pa trdovratna maščoba, ki je nikakor ne morete odstraniti? Te predele popršite s kisom, pustite delovati nekaj minut, nato pa podrgnite z gobico, ki ste jo prej zmočili z nekaj detergenta in tople vode. Ta trik je izjemno uporaben tudi pri odstranjevanju vinjete, torej si ga le zapomnite do prihodnjega leta.