Zdravje

Ječmen na očesu: zakaj nastane ter kako ga odpravimo?

T.D.
29. 2. 2020, 16.43
Posodobljeno: 29. 2. 2020, 21.27
Deli članek:

Ječmen ali ječmenček je pogosto poimenovanje za rdečo bulico, ki je videti kot mozoljček in ki se običajno pojavi na veki ali pa ob robu očesa. Boleča nadloga lahko napade kogarkoli.

profimedia
Ječmen na očesu pogosto spremljajo tudi bolečina oziroma nelagodje, srbečica in povečano solzenje.

Znotraj zamašene žleze pa se nato začnejo kopičiti bakterije, ki povzročijo nastanek ječmena na očesu. Ječmen na očesu pogosto spremljajo tudi bolečina oziroma nelagodje, srbečica in povečano solzenje. Kako ukrepati? Vsekakor se izogibajte stiskanju tvorbe, saj bi s tem situacijo le poslabšali. Namesto tega raje sledite spodnjim napotkom oziroma preizkusite enega izmed omenjenih nasvetov.

Ječmen zdravimo z obkladki kamilic ali koriandra

Pomembno je, da se v času okužbe čim manj dotikamo očesa, saj lahko tako okužbo prenesemo tudi na druga področja očesa. Sicer pa se za zdravljenje uporabljajo antibiotična mazila in kapljice. Pomagajo tudi topli obkladki, saj se zaradi toplote ječmen odpre in izprazni. Kot obkladek uporabite čisto gazo, ki jo namočite v toplo vodo in si jo polagate na oko trikrat do štirikrat na dan od 10 do 15 minut. Nekateri si pomagajo tudi z izpiranjem ječmena s kamilicami. Če pride do hitre rasti ječmena, krvavitve ali se po dveh tednih še vedno ne zaceli, se obrnite na svojega osebnega zdravnika. Spet drugi pa v primeru ječmena na očesu priporočajo izpiranje z mlačnim čajem iz koriandrovih semen.

Kos kumare ali krompirja

Da bi bil občutek, ki spremlja ječmen na očesu, manj neprijeten, so poleg toplih priporočljivi tudi hladni obkladki. Pri tem si lahko pomagate kar s koščkom kumare ali krompirja, ki ste ga pred tem za nekaj časa postavili v hladilnik. To bo poskrbelo za osvežujoč občutek ter ublažitev bolečin in vnetja.

Kako preprečiti nastanek ječmena?

Boljša kot kurativa je zagotovo preventiva. Če ste nagnjeni k nastanku ječmena, tako dvakrat na teden na svoje veke položite tople obkladke, ki bodo preprečili zamašitev žlez lojnic. Proti zamašitvi pomaga tudi laneno olje, ki ga lahko vsak dan zaužijete po žlici ali ga dodate v solato. Nikar pa ga ne prekuhavajte, saj bo tako izgubilo pozitivne učinke. Ječmen pogosto nastane tudi zaradi pomanjkanja vitamina A, zato uživajte dovolj ribjega olja, jeter in jajčnih rumenjakov, ki so bogati z retinolom. Poleg tega lahko okužbo preprečite z rednim umivanjem rok in pa tako, da se ne dotikate oči. Če ima ječmen nekdo v družini, pazite, da ne uporabljate iste brisače.

Profimedia
Trideset sekund žvrkljajte kamilični čaj in nato izpljunite.