Drobne kristalne tvorbe

Poskrbimo za zdravje ledvic in sečnih poti

T.D.
29. 2. 2020, 12.20
Deli članek:

Iz odpadnih snovi, ki se izločajo v urinu, lahko nastanejo kristalne strukture različnih velikosti – ledvični kamni. Ti so sprva zelo drobni in lahko šele po več letih začno povzročati težave.

Dreamstime
Ledvični kamni običajno začnejo nastajati zaradi spleta več dejavnikov.

Ledvični kamni so drobne kristalne tvorbe različnih velikosti, ki nastanejo v sečilih. Če so zelo majhni, jim pravimo ledvični pesek; ta običajno ne povzroča težav. Ko pa se pesek povečuje in preraste v kamne, se pojavijo neprijetni simptomi.

Vzroki nastanka kamnov

Osnova za razvoj ledvičnih kamnov je prevelika količina različnih soli v urinu oziroma pomanjkanje snovi, ki zavirajo tvorbo kamnov. V takih okoliščinah se lahko soli začnejo izločati v obliki drobnih kristalčkov in tako nastanejo zametki kamnov. Ledvični kamni po navadi začnejo nastajati zaradi spleta več dejavnikov, to so ovirana prehodnost sečil, okužba, dolgotrajno pomanjkanje tekočine in nekatere presnovne bolezni. Kamni se največkrat tvorijo iz kalcija, v 80 odstotkih so soli iz kalcijevega oksalata ali fosfata. Ti večinoma ne povzročajo motečih simptomov ali težav. Ostalih 20 odstotkov ledvičnih kamnov je iz struvita (magnezij-amonij-fosfatni kamni), urata (pri putiki) in cistina.

Kakšni so simptomi

Drobni ledvični kamni se lahko brez posebnih težav izločijo s sečem. Večji kamni ali njihovi odkruški pa lahko pri prehajanju skozi sečevod povzročajo izjemno boleče krče stene sečevoda (ledvične kolike). Simptomi se po navadi pojavijo nenadoma in vključujejo boleče in pogosto uriniranje, bolečine v ledvenem predelu, slabost in bruhanje, kri v urinu, mrzlico, napihnjenost trebuha in povišano telesno temperaturo.

Preprečimo težave

Najbolj pomembno pri ledvičnih kamnih ni zdravljenje, temveč preventiva. Uživajte čim več vode z limoninim sokom, jabolčni kis, sirotko, kefir in sokove iz sveže organske zelenjave. Izogibajte se mastni hrani in poskušajte omejiti vnos trdne hrane – najbolje na en obrok dnevno, ki naj bo zmeren in sestavljen iz protivnetnih živil (losos, sardine, slaniki, sardele, lanena semena, konopljina semena, orehi, olivno in laneno olje, olje avokada).