Suha koža

Ko zateguje, poka, peče pa tudi krvavi

Z.F.
23. 2. 2020, 20.20
Posodobljeno: 25. 3. 2024, 07.27
Deli članek:

Suha koža je pogosta težava v hladnejših mesecih, a tudi sicer lahko postane velika nadloga. Ob ignoriranju težave, nepravilni negi in preveliki izpostavljenosti kože tvegate pojav številnih bolezni, med drugim tudi atopičnega dermatitisa.

Dreamstime
Suha koža je večinoma pojav, povezan s staranjem.

Suhe kože smo v času adolescence morda celo veseli, saj to pomeni, da nimamo težav z nadležnimi mozolji in aknami. Toda s staranjem se suhost kože ne obrestuje najbolj. Koža je precej hitro videti starikava, utrujena, hitreje se pojavijo gube in druge nepravilnosti. A kdaj zares govorimo o suhi koži?

Kako jo prepoznamo

Kadar govorimo o suhi koži, se moramo zavedati, da ji primanjkuje medcelične maščobe, ki je kot zaščitni sloj ali kot naravna krema, saj je mešanica maščobe, potu in drugih telesnih vlažilcev. Ta sloj koži omogoča prožnost vrhnje plasti, roženine, ki skrbi, da je koža odporna proti zunanjim vplivom, in jo varuje pred izsušitvijo.

Ker lojnice ne delujejo pravilno

S starostjo se zmanjša delovanje znojnih žlez, posledično se zmanjšata vzdrževanje vlage in mastenje.

Pri pojavu suhe kože tudi žleze lojnice ne delujejo povsem pravilno, saj proizvajajo manj maščobe kot sicer. Kožna maščoba pa je pomembno sredstvo ohranjanja vlage; če te zaščite ni, celice postanejo suhe in se začnejo luščiti. Zato se koža dodatno izsuši, posledično pa vanjo prodrejo dodatne škodljive snovi in pronicajo dalje, v notranjost. Zato je treba v teh primerih kožo primerno zaščititi in ji zagotoviti pravilno nego.

Zakaj nastanejo težave

V večini primerov so težave povezane s staranjem. S starostjo se namreč zmanjša delovanje sebacealnih in znojnih žlez, posledično se zmanjša vzdrževanje vlage in mastenje. Pogost vzrok je tudi čezmerna uporaba mil in čistilcev, ki kožo dodatno izsušijo. Krivi so lahko tudi detergenti in mehčalci, ki so slabo sprani z oblačil in kožo iritirajo, preparati, ki vsebujejo alkohol, ali pa pretirano izpostavljanje soncu in suhemu zraku.

Bolezenske težave

Ne gre zanemariti tudi nekaterih bolezni kože, kot so atopijski dermatitis, luskavica in ihtioza. Poleg suhe kože so tu še druge spremembe, po katerih vrsto bolezni prepoznamo. Diagnozo pa nato postavi specialist dermatolog, kot tudi nadaljnjo terapijo. Vzrok suhe kože so včasih tudi pomanjkanje cinka ali esencialnih maščobnih kislin, nevrološke motnje, rakava obolenja, obstruktivna bolezen žolčevodov ter nekatere druge bolezni.