PREVENTIVA

So razkužila res pomembna pri prehladih?

Z.F.
27. 2. 2020, 21.08
Deli članek:

Nikomur ni vseeno za svoje zdravje, zato je prav, da, če je mogoče, ukrepamo preventivno. Preverili smo cene razkužil in kako se zavarovati pred nalezljivimi boleznimi, kot je gripa in koronavirus.

Dreamstime
Umivanje rok je pomembno.

Za bolezen ni nikoli pravi čas, zato je dobro ukrepati preventivno, dokler je sploh mogoče. Strah pred pojavom koronavirusa pri nas sicer narašča, a ne pozabimo, da ima gripa, kot podobna virusna bolezen, še vedno višjo smrtnost. Lani je tako v bolnišnicah umrlo več kot 160 ljudi. A kljub razmeroma visoki smrtnosti se število precepljenosti ne dviguje.

Upoštevajte splošna navodila

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje svetujejo upoštevanje vsakodnevnih preventivnih ukrepov, med katere spada v prvi vrsti izogibanje tesnim stikom z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni, in javnih prostorov, kjer je možnost za prenos večji.  Priporočljivo je redno umivanje rok z milom in vodo. A zgolj če nista dostopna, svetujejo, da uporabimo namensko razkužilo za roke, katerega vsebnost alkohola naj bo najmanj 60 odstotkov. Pri tem opozarjajo, da je razkužilo namenjeno zgolj zunanji uporabi. Prav tako pa, da sredstev za razkuževanje površin ne uporabljamo za razkuževanje oziroma čiščenje kože.

Čemu služijo razkužila?

Preverili smo cene nekaterih razkužil, ki jih lahko kupite v lekarni, in njihovo učinkovitost. V večini primerov je v vseh razkužilih več kot 60-odstotna raztopina alkohola, z drugimi sestavinami. Večina ima učinkovite lastnosti zoper rast mikrobakterij ter proti adeno-, vaccinia-, polio-, rotavirusu, herpes simpleksu in virusu hepatitisa B. Upoštevati je treba tudi navodila. Dezinfekcija rok oziroma delovanje razkužila na koži naj traja vsaj eno minuto oziroma upoštevajte čas, ki je naveden na deklaraciji razkužilnega sredstva. Povsod so navedene tudi kontraindikacije, ki se med razkužili razlikujejo, zato je pri uporabi razkužil treba spremljati tudi obnašanje kože, nikakor pa se razkužil ne uporablja na sluznicah.