Bradavičaste tvorbe

Dolgotrajna, boleče in moteča nevšečnost

T.D.
23. 2. 2020, 19.10
Posodobljeno: 23. 2. 2020, 21.45
Deli članek:

Po rokah in nogah se v vseh starostnih obdobjih pojavljajo različne bradavičaste tvorbe, ki so estetsko moteče in lahko tudi boleče.

Dreamstime
Uspešno in cenovno ugodno je zdravljenje s tako imenovanimi keratolitiki.

V od 40 do 70 odstotkih lahko manjše bradavice regredirajo in izginejo spontano v prvih dveh letih brez kakršnegakoli zdravljenja, predvsem pri otrocih. Danes se za zdravljenje bradavic najpogosteje uporablja zamrzovanje okuženih celic s tekočim dušikom, ki ima temperaturo okoli  –200 stopinj Celzija in povzroči omrzlino teh celic, ki nato odpadejo. Slaba stran takega zdravljenja je, da je treba poseg pri večjih bradavicah opraviti večkrat (približno na od dva do štiri tedne), posledica pa so brazgotine ter hiperpigmentacije ali hipopigmentacije na mestu zdravljenja. Slaba stran je tudi, da je postopek precej boleč. Zdravnik ga opravi ambulantno. Kirurško zdravljenje se vse bolj opušča.

Zdravljenje s kislino

Kaj so keratolitiki? Sem sodijo salicilna kislina, sečnina, mlečna kislina v določenih koncentracijah, dobijo se v lekarnah, navadno na recept.

Uspešno in cenovno ugodno je tudi zdravljenje s tako imenovanimi keratolitiki, ki zmehčajo in oluščijo poroženelo plast. Sem sodijo salicilna kislina, sečnina, mlečna kislina v določenih koncentracijah, ki se dobijo v lekarnah na recept ali v komercialnih pripravkih brez recepta. Dodatno se uporabljajo še različne kopeli in okluzije. Žal so keratolitiki le zmerno učinkoviti in pogosto ne odpravijo večjih bradavic v celoti, tako da se te lahko znova razrastejo.

Laserji in radiofrekvenca

V trdovratnejših primerih je uspešno zdravljenje z lokalnim citostatikom 5-fluorouracilom v kombinaciji s keratolitiki, ki se dobi v lekarnah držav EU na recept, v Sloveniji pa za zdaj še ne. Uspešno je tudi zdravljenje z laserji in radiofrekvenco, vendar je storitev za zdaj le samoplačniška, zahteva pa visoko usposobljen kader. ***PPS1: Bradavice pogosto izginejo same od sebe, še posebej pri otrocih. PPS2: Uspešno in cenovno ugodno je zdravljenje s tako imenovanimi keratolitiki. POUDAREK: Uspešno je tudi zdravljenje z laserji in radiofrekvenco, vendar je storitev za zdaj le samoplačniška. SIV OKVIR: Pojasnimo KAJ SO KERATOLITIKI Sem sodijo salicilna kislina, sečnina, mlečna kislina v določenih koncentracijah, dobijo se v lekarnah, navadno na recept.***