S staranjem

Paprika za dober vid, sardine za zdravo kri

T.D.
29. 2. 2020, 21.03
Posodobljeno: 29. 2. 2020, 21.27
Deli članek:

Po 50. letu je pravilna prehrana pomembnejša kot kdajkoli prej, še posebej zato, ker vaše telo doživlja velike hormonske spremembe. Poglejmo, kaj ne sme manjkati na jedilniku.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

S starostjo nivo hormona estrogena upada, s tem pa se povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Sardine so bogate z maščobnimi kislinami omega 3, te pa pomagajo preprečevati mašenje žil in posledično nastanek krvnih strdkov, ki lahko privedejo do srčnega napada in kapi. Sardine so torej odlično živilo, ki varuje naše srce in ožilje, poleg tega pa vsebujejo še vitamina D in B12 ter kalcij, zato naj se večkrat znajdejo na vašem krožniku.

Gobe

Glive so bogate z antioksidanti, ki delujejo kot ščit proti prostim radikalom, ki vdirajo v naše telo. Neka raziskava je celo potrdila, da imajo ženske, ki redno uživajo gobe, kar 64 odstotkov manj možnosti, da zbolijo za rakom na dojki.

Avokado

Ženskam v menopavzi se začne okrog trebuha nabirati več maščobe kot v mlajših letih, kar lahko vodi v diabetes. S pravimi živili, ki vam bodo pomagala ohranjati zdravo telesno težo in porabljati odvečno maščobo, pa se lahko poslovite od obroča okrog trebuha. Poskusite z avokadom, ki vsebuje mononenasičene maščobne kisline. Te so odličen vir energije, obenem pa pomagajo zniževati raven holesterola in trigliceridov v krvi.

Paprika

Ste opazili, da vaš vid ni več tako oster, kot je bil nekoč? Naj vas potolažimo, da lahko ukrepate tudi zoper to. Hrana, bogata z luteinom, zeaksantinom in vitaminom C, na primer paprika, bo pripomogla k ostrejšemu vidu ter varovala vaše oči pred poškodbami zaradi ultravijoličnih žarkov. Skodelica na kocke narezane rdeče, rumene in zelene paprike vas bo oskrbela z dvojno količino vitamina C (glede na dnevne potrebe).

Polnozrnate testenine

Navadne testenine zamenjajte s polnozrnatimi. Te so namreč narejene iz celega žitnega zrna, zaradi česar boste v telo vnesli več hranilnih snovi, kot bi jih pri navadnih testeninah. Polnozrnate testenine so bogate z vitamini skupine B, ki pomagajo našemu telesu pretvarjati hrano v energijo, poleg tega pa vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki skrbijo za dobro presnovo. Britanski znanstveniki so ugotovili, da zadosten vnos z vlakninami bogatih živil ščiti naše telo pred pojavom možganske kapi, kar še posebej velja za kadilce in ljudi s prekomerno telesno težo. Znano pa je tudi, da se ljudje, ki redno jedo polnozrnate testenine, ne zredijo toliko kot tisti, ki uživajo navadne testenine.