Zdravje

Preprečimo pojavnost grdih modric na koži

T.D.
1. 3. 2020, 16.59
Deli članek:

Se vsak dan spopadate z vprašanjem, odkod številne modrice po telesu, za katere se sploh ne spomnite, kdaj naj bi jih dobili?

Dreamstime
Ko ste udarnino nekoliko ohladili, si pomagajte z domačo kuhinjo.

Če ste se udarili in bi radi preprečili pojav modrice, morate ukrepati hitro – na mesto udarca položite ledeni obkladek. Kocke ledu ali ledeno vodo v vrečki (lahko je tudi vrečka zamrznjene zelenjave) zavijte v krpo in na mestu udarca držite najmanj petnajst minut, čez eno uro pa postopek ponovite. Led bo zožil žile in tako zmanjšal možnost za modrico. Možnosti za modrico bodo še manjše, če boste poleg obkladka poskrbeli tudi za dobro cirkulacijo krvi v predelu telesa, kamor ste se udarili. Modrica je namreč strjena kri pod kožo, zato del telesa, kje pričakujete modrico, dvignite na višje mesto, da pospešite pretok krvi. Med prvo pomoč spada tudi krema iz arnike, ki pospešuje krvni obtok, blaži bolečino in manjša otekline, vendar jo moramo imeti pri roki, da jo lahko uporabimo takoj po udarcu. Dlje ko čakamo, manj učinkovita bo.

Preprečite nastanek

Ko ste udarnino nekoliko ohladili, si pomagajte z domačo kuhinjo. Na mesto udarca položite košček ananasa, ga ovijte s povojem in pustite delovati okrog 45 minut. Postopek lahko ponavljate enkrat na dan več dni zapored, če imate občutek, da se stanje slabša. V boju proti modricam se je uspešno izkazal tudi krompir, ki ga neolupljenega skuhamo, olupimo, pretlačimo ter dodamo dve žlici medu in malo vode. Zmes nanesemo na udarnino oziroma modrico (če se je že pojavila) in pustimo delovati nekaj ur. Postopek lahko ponavljamo vsak dan, vse dokler ne opazimo izboljšanja. Če v kuhinji nimate ananasa in vam je zmanjkalo krompirja, si lahko pomagate s čebulo. Čebulo narežite na tanke rezine, jo položite na modrico in zavijte s povojem ter pustite delovati od nekaj minut do ene ure, za boljše rezultate pa postopek ponovite večkrat na dan.

Za otroke margarina

Ker nekateri otroci ne prenesejo ledenega občutka na svojem telesu, še posebno če jih udarnina boli, lahko na mesto udarca nanesete margarino. Ta sicer ne bo zmanjšala bolečine, po poročanju številnih mam pa bo modrica veliko manjša ali sploh ne bo nastala.

Profimedia
Krema iz arnike pospešuje krvni obtok, blaži bolečino in manjša otekline.

Jabolčni kis

Kis in toplo vodo zmešajte v razmerju 1:1, v raztopino namočite krpo ali papirnato brisačo in jo nežno pritisnite na udarnino. Znanstveniki sicer še niso ugotovili, kako deluje ta mešanica, predvidevajo pa, da pospeši krvni obtok tik pod površino kože ter tako pomaga pri razprševanju krvi na predelu udarnine in zmanjšuje pojavnost modrice. Podobno naj bi deloval tudi nepozebnik.

Pomagajte telesu, da si opomore

Da se bo telo lažje spoprijelo s procesi, ki jih prinaša udarec in bi lahko pripeljali do modrice, 24 ur po udarcu na udarnino polagajte tople obkladke. To bo izboljšalo cirkulacijo krvi ter pospešilo regeneracijo žil in kapilar na mestu udarca. Če boste poleg tega poskrbeli za dodaten vnos vitamina C, bo vaše telo odlično oboroženo v boju proti modricam. V času celjenja zunanjih in notranjih poškodb se namreč potreba po vitaminu C poveča, zato po udarcu uživajte čim več sadja in zelenjave, ki vsebujejo veliko vitamina C in bioflavonoide: pomaranče, jagodičevje, grozdje in zelene stročnice.