Grožnje

Erdogan: "Grčija! Pozivam te, da odpreš vrata in se osvobodiš tega bremena. Spusti jih v druge evropske države"

A.S./STA
8. 3. 2020, 14.53
Posodobljeno: 8. 3. 2020, 14.57
Deli članek:

Odnosi med Grčijo in Turčijo se po tistem, ko se je Ankara odločila migrantom odpreti mejo z EU, še zaostrujejo. Dodatno je za to poskrbel turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki je Grčijo pozval, naj "odpre vrata" migrantom in jih spusti v Evropo. V Grčiji medtem razburja posnetek, na katerem naj bi turško vozilo odstranjevalo mejno ograjo.

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

"Hej, Grčija! Pozivam te (...), da odpreš vrata in se osvobodiš tega bremena," je v govoru v Istanbulu, ki ga je predvajala turška televizija, danes dejal Erdogan. "Spusti jih v druge evropske države," je še pozval.

Erdogan je obenem Grčiji očital, da migrante, ki jim je uspelo vstopiti v EU, nezakonito pošilja nazaj v Turčijo, jih "tepe", "ubija" in "muči".

Grška vlada pa je danes objavila posnetek, narejen s termovizijsko kamero za nočno opazovanje na svoji meji s Turčijo, ki naj bi prikazoval turško oklepno vozilo za nadzor meje, kako odstranjuje zaščitno ograjo. Iz posnetka je razvidno, kako skuša vozilo z jekleno žico podreti ograjo, da bi migrantom in beguncem omogočilo pot v Evropo, je sporočila vlada v Atenah.

Posnetek bi lahko še zaostril že tako napete odnose med Grčijo in Turčijo ter z Evropsko unijo. Slednja Ankari očita politiko izsiljevanja zaradi groženj o napotitvi migrantov proti Evropi. Potem ko je turški predsednik migrantom odprl mejo proti Evropi, se jih je več tisoč odpravilo proti Grčiji, kar je v Evropi sprožilo bojazen, da se bo ponovila begunska kriza iz leta 2015.

Erdogan je danes tudi napovedal, da bo v ponedeljek odpotoval v Bruselj na pogovore s predstavniki EU. "Jutri bom imel v Belgiji srečanje s predstavniki Evropske unije, s katerimi se bom pogovarjal o migrantskem vprašanju. Upam, da se bom iz Belgije vrnil z drugačnimi rezultati," je še dejal.

Turška obalna straža pa je v Egejskem morju rešila 121 prebežnikov, ki so skušali v dveh čolnih doseči Grčijo. Grška obalna straža naj bi čolna prisilila v vrnitev v turške vode. Navedb ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Na enem od čolnov je bilo 47 Afganistancev in Sirec, na drugem pa 48 Sircev, 24 prebežnikov iz Konga in eden iz Angole. Vse prebežnike naj bi prepeljali nazaj na turško ozemlje.