moč inulina

Spoznajte topinambur: nekoč poznan kot hrana revežev

Z.F.
18. 1. 2020, 09.28
Deli članek:

Poleti čudovita cvetlica, ki spominja na sončnico, jeseni pa okusna gomoljevka, iz katere pripravljamo juhe, pireje, omake in solate.

Dreamstime
Gomolji vsebujejo 30 odstotkov ogljikovih hidratov, 60 odstotkov inulina, 15 odstotkov beljakovin, nekaj maščob, provitamina A in D ter vitamine B1, B2 in nekaj vitamina C. V njem najdemo tudi železo, kalij in fosfor.

Tokrat vam predstavljamo zelenjavo, mnogim poznano pod imenom laška repa, ki je zgoraj kot sončnica in spodaj kot krompir. Topinambur je v zimskih mesecih še kako dobrodošla zelenjava.

Strokovno topinambur pri nas poznamo kot zelenjavo, ki ni nova, a je razširjena z drugimi, nam bolj domačimi imeni. Številni ga poznajo pod imenom ameriški krompir, gomoljasta sončnica, jeruzalemska artičoka ali, kot že omenjeno, laška repa. Na naših tleh je bil topinambur nekoč precej razširjena rastlina, veljal je za hrano za revne.

Kaj je topinambur

Topinambur je trajnica, ki ima zelo razvite korenine, ne globoko v tleh, v obliki nepravilnih gomoljev. Po tem se bistveno razlikuje od krompirja. V višino zraste do tri metre, ima velike liste in lepe rumene cvetove, ki spominjajo na sončnico in cvetijo v avgustu. Vrtičkarji svetujejo, da topinambur sadite ob robu. V prvi vrsti zaradi višine, ker bo čudovit okras vrta, ne pozabite pa ga uporabiti v kulinariki. Če ga ne boste omejili oziroma uživali, se bo topinambur preveč razrasel in se ga boste le stežka znebili.

Gojenje in razmnoževanje

Razmnožujemo ga, podobno kot krompir, z gomolji. Te lahko kupimo v bolje založenih vrtnih centrih. Gomolji so praviloma dolgi od pet do 10 centimetrov in imajo v premeru štiri centimetre. Običajno so zelo grčasti, bele ali vijoličaste barve, na prvi pogled spominjajo na povečane korenine ingverja. Sadimo ga v peščena, dobro gnojena tla v sredini aprila, podobno kot krompir. Že prvo leto bogato obrodi. Če si želite zagotoviti večletno pridelovanje, lahko na istem mestu pustite nekaj gomoljev, iz katerih bodo pognali novi poganjki. Poseke nato okopavamo in osipavamo, podobno kot krompir. Zaradi višine jih veter rad poleže, zato je vrhove dobro vezati ob oporo. Jeseni nadzemne dele porežemo, gomolje pa pustimo v zemlji in jih sproti porabljamo, dokler ne nastopi zmrzal. Takrat jih lahko prekrijemo s slamo ali listjem, da si omogočimo lažji dostop. Gomoljev namreč ne moremo dolgo skladiščiti, saj hitro propadejo.

Skladiščenje

Gomolje praviloma kopljemo v jeseni, nič pa ne bo narobe, če jih boste kopali že prej, le manjši bodo. Užitni so surovi, kuhani in tudi pečeni, podobno kot krompir. Edina razlika med krompirjem in topinamburjem je v sestavi. Krompir je večinoma škrobno živilo, pri gomoljih pa je topinamburja glavna sestavina inulin. Inulin je sicer odličen nadomestek sladkorja, ki ga strokovnjaki priporočajo vsem, ki trpijo za sindromom razdraženega črevesja in napihnjenostjo.