Kadar je tako, nas zraven pogosto dajeta še utrujenost in vrtoglavica, kajti močne krvavitve povzročajo slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa. Vsekakor se moramo zdraviti oziroma dobro raziskati vzroke, saj je menoragija včasih znak resne bolezni, kakršna je rak materničnega vratu ali endometrioza.

Kaj povzroča močne menstruacije

Močne krvavitve so lahko posledica neravnotežja med hormonoma estrogenom in progesteronom ali zgolj nihanja progesterona, zaradi česar se maternična sluznica pretirano debeli. Pogosteje se dogaja dekletom med puberteto in zrelejšim ženskam tik pred menopavzo. O močnejših menstruacijah pogosteje tožijo še ženske z običajnim materničnim vložkom in tiste, pri katerih se je maternična sluznica povečala zaradi sicer nenevarnih miomov ali polipov. V prvih tednih nosečnosti veliko žensk splavi, ne da bi sploh vedele, da so bile noseče, in takšen spontani splav je ravno tako pospremljen z enkratno obilno krvavitvijo.

Kdaj k zdravniku

Že če se nam je močna menstruacija zgodila več kot enkrat, se raje zaupajmo ginekologu, kot da tvegamo omedlevico. Ultrazvočni pregled bo brž odkril kakšno nepravilnost, odvzem brisa materničnega vratu pa lahko nakaže ali ovrže sum na njegove predrakave ali rakave spremembe. Z odvzemom krvi pa si bomo na jasnem, ali so nam jo nemara zagodli hormoni.