ustna higiena

Veste, kako pravilno ščetkati zobe?

T.D.
8. 12. 2019, 21.26
Deli članek:

Vsem odraslim bi moralo biti jasno, da gre za opravilo, s pomočjo katerega ohranjamo zdravje svojih zob in dlesni ter posledično zdravje celotnega telesa.

Dreamstime
Včasih nas niso učili umivati zob.

Dobra ustna higiena, ki obsega ščetkanje zob pred zajtrkom in po njem ter pred spanjem in vsakodnevno uporabo zobne nitke za odstranitev zobnih oblog, lahko uspešno preprečuje zobno gnilobo na gladkih površinah. In, ja, gnil zob je lahko tudi vzrok za zelo resne zdravstvene težave.

Ščetka naj ne bo pretrda

Ker pa je tehnik in ščetk veliko, vam dajemo nekaj koristnih napotkov. Ko se odpravite med prodajne police, imejte v mislih, da naj ščetka ne bo pretrda. Zlasti moški raje posegajo po trdi, ker so prepričani, da bo taka bolje in hitreje opravila z nesnago. Trda ščetka sicer ne bo obrabila sklenine, lahko pa pride do poškodbe mehkih tkiv (ustne sluznice in dlesni) zaradi agresivnega ščetkanja. Ena od študij pravi, da bi potrebovali 2500 let za odstranitev enega milimetra sklenine samo z zobno krtačko, tako da brez skrbi. Pomembno pa je, da ima ščetka primerno obliko, tako da lahko z njo dosežemo vse zobne ploskve, zlasti tiste za zadnjimi zobmi. Ščetka naj bo torej mehka, priporočajo zobozdravniki. In menjajte jo pogosto, denimo na dva meseca. Ščetine namreč s časom izgubijo elastičnost in slabše opravljajo svojo nalogo.

Ne čistimo le zob, tudi dlesen

Včasih nas niso učili umivati zob. Le da je bilo intenzivno, pa smo že mislili, da smo nadvse učinkoviti. Danes pravijo tako: v prvem koraku s ščetko drsimo od dlesni proti zobu in po zobu. Tako da s ščetko masiramo tudi dlesen, in ne čistimo le zob. Dlesen se dobro odziva na takšno »masažo« in se »učvrsti«. Morda se pojavi manjša krvavitev, ki samo izpira obzobne žepe in bo izginila v mesecu dni. Pozor! V drugi fazi ščetine ščetke obrnite pod kotom 45 stopinj na zobni vrat in z nežnim krožnim gibom učinkovito očistite področje zobnega vratu.