KAZALCI POČUTJA

Kako zdravi smo, nam lahko povedo stopala

T.D.
7. 12. 2019, 16.35
Deli članek:

Morda bo tudi vas, tako kot je nas, presenetil podatek, da so koža, nohti in občutki v stopalih lahko dober kazalec tega, kaj se dogaja v našem telesu.

Dreamstime
Ob težavah z glivicami nosite bombažne nogavice.

Razlog, zakaj so stopala tako zgovorna, je povsem logičen in preprost. Ker so najbolj oddaljena od našega srca in hrbtenjače, so prva, ki jih telo začne zapostavljati, kadar začuti zdravstveno grožnjo in želi svojo energijo usmeriti v boj s to grožnjo. Pri resnih težavah notranjih organov telo prav tako vso kri, kisik in hranila preusmeri v obnavljanje organov, pri tem pa zapostavi zunanje organe, med prvimi tiste, ki so najbolj oddaljeni, torej stopala. Kadar se torej pojavijo resne zdravstvene težave ali pomanjkanje, nas stopala na to lahko opozorijo.

Poraščenost stopal

Če vas poraščenost prstov na nogi moti in vam je ob tem neprijetno, naj vas potolažimo, da je poraščenost dober znak. Poraščenost nog je namreč odraz vaše cirkulacije. Boljša ko je, bolj so stopala poraščena. Če pa stopala niso poraščena oziroma je poraščenost izjemno šibka in težko zaznavna, to kaže na težavo s cirkulacijo. Optimalen pretok krvi v stopala dobro vzdržuje rast dlak, ko pa vaša stopala nenadoma izgubijo poraščenost, je to lahko resen znak, da morate obiskati zdravnika, saj imate lahko težave s srčnim popuščanjem.

Žulj, ki se ne zaceli

Če se vam na stopalu naredi žulj, ki se nikakor noče zaceliti, utegne biti to znak, da imate sladkorno bolezen. Visoke ravni glukoze v krvi namreč pripeljejo do poškodb živčevja, kar pomeni, da ureznin, prask, odrgnin in žuljev morda sploh ne čutite. Kadar pride do resne okužbe teh ran, lahko sledi celo amputacija.

Srbeča in luščeča se koža

Če nimate diagnosticirane katere od kožnih bolezni (čeprav je tudi to lahko vzrok, da se vam koža na stopalih lušči in srbi, pa tega še ne veste), gre po vsej verjetnosti za glivično okužbo. Najbolj vam bodo pri tem v pomoč ustrezne kreme proti glivicam, ki jih lahko dobite v lekarni, skrbeti pa je treba tudi za to, da so noge čim več na svežem zraku, da nosite bombažne nogavice in da nimate pretesnih in neprimernih čevljev.