Obljubljajo, da kmalu

Na poti nove kontracepcijske tablete, ki jih je treba jemati samo enkrat mesečno?

S.R.
4. 12. 2019, 21.04
Posodobljeno: 4. 12. 2019, 21.08
Deli članek:

Znanstveniki razvijajo novo generacijo kontracepcijske tablete, ki jo bo treba vzeti samo enkrat mesečno.

Profimedia
Se vsakodnevnemu jemanju tablet bliža konec?

Člani ekipe znanstvenikov s Tehnološkega inštituta v Massachusettsu (MIT) trdijo, da bo njihova nova kontracepcijska tableta na voljo v roku treh do pet let. Z razvojem so začeli iz dveh razlogov, so pojasnili v članku, objavljenem v reviji Science Translational Medicine. Prvič, ker je vsakodnevnojemanje tablet zelo nepraktično, mnoge ženske, ki želijo preprečiti neželeno nosečnost pa na to pogosto pozabijo. Drugič pa zaradi razmer v državah v razvoju, kjer ženske preprosto nimajo dostopa do dnevnega odmerka oziroma takšne količine tablet, da bi jih lahko jemale vsakodnevno. 

»Mnogim se to morda zdi neverjetno, a so predklinični podatki vzpodbudni, zato nadaljujemo na tej poti,« je dejal soavtor študije Giovanni Traverso. Kontracepcijska tableta v posebni obliki zvezde, ki so jo pri MIT razvili za jemanje zdravil za zdravljenje okužbe z virusom HIV ali malarijo, bo počivala v kapsuli z ovojem iz želatine, ki se jo preprosto zaužije. Zaradi oblike se bo vsebina v želodcu sproščala precej počasneje, tako bo mogoče naenkrat zaužiti večji odmerek. Da lahko ta način uživanja nadomesti dnevno jemanje zdravil, so sicer zaenkrat dokazali le na prašičih. V naslednjem koraku želijo tableto iz faze preizkušanja na živalih približati fazi preizkušanja na ljudeh. Študijo v večji meri financira Fundacija Billa in Melinde Gates. 

Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da v državah v razvoju kar 214 milijonov žensk v rodni dobi, ki ne želijo zanositi, ne uporablja sodobnih metod kontracepcije, kot so kontracepcijske tablete.