Zdravje

Spremembe na koži: o posegu, celjenju in brazgotinah

T.D.
4. 12. 2019, 21.30
Deli članek:

Pred odstranitvijo kožnih sprememb je nujno potreben pregled pri dermatologu, ki oceni, ali je sprememba benigna ali potencialno nevarna.

dreamstime
Odstranitev kožnih sprememb poteka v lokalni anesteziji.

Na koži se lahko pojavijo različne kožne spremembe: pigmentna znamenja, starostne spremembe kože (hiper- ali hipopigmentacije), brazgotine, zamašene lojnice, kožni izrastki (fibromi) in tako dalje. Nekatere zdravimo z laserji, abrazijo kože ali kemičnimi pilingi, druge pa je treba odstraniti kirurško. Pred odstranitvijo kožnih sprememb je nujno potreben pregled pri dermatologu, ki oceni, ali je sprememba benigna ali potencialno nevarna. Večina sprememb so benigne tvorbe, ki ne predstavljajo nikakršne nevarnosti za zdravje, vendar je na nekatere treba biti pozoren. V dvomljivih primerih je smiselno kožno spremembo po odstranitvi poslati tudi na histološki pregled, da patolog pod mikroskopom ugotovi dokončno naravo kožne spremembe.

Kako poteka postopek?

Odstranitev kožnih sprememb poteka v lokalni anesteziji. Za poseg ni treba biti tešč. V okolico spremembe se vbrizga lokalni anestetik, tako da je odstranitev popolnoma neboleča. Po odstranitvi se koža zašije. Celoten poseg traja približno 15 minut.

Po posegu

Po posegu se lahko odpeljete domov sami. Lokalni anestetik ima učinek do uro in pol po posegu, nato se lahko pojavi blažja bolečina operiranega predela. Priporočljivo je, da vzamete analgetik. Drugi ali tretji dan je treba napraviti prevez pri osebnem zdravniku, ki oceni, ali se rana lepo celi. Če bi v okolici rane prišlo do rdečine ali drugih znakov vnetja, vam lahko osebni zdravnik predpiše lokalni ali sistemski antibiotik. Pri posegu se večinoma uporabljajo resorbilni šivi, ki jih ni treba odstraniti. Kadar pa se uporabljajo šivi, ki jih je treba odstraniti, lahko to opravi vaš zdravnik 5., 7., 10. ali 14. dan po posegu (odvisno od predela telesa, kjer je bila sprememba odstranjena, in glede na navodila kirurga).

Kako skrbimo za brazgotine?

Na mestu kirurške odstranitve na koži vedno ostane brazgotina. Kirurg jo z različnimi tehnikami šivanja in posebnimi materiali poskuša narediti čim manj opazno. Kljub temu je videz brazgotine v večini primerov odvisen od kakovosti celjenja vašega telesa. Po odstranitvi šivov lahko začnete masirati brazgotino z mastno kremo, da bo čim manj opazna. Po želji lahko na mesto brazgotine nanesete tudi trakove steri strip (posebne obliže za rane) za manjši razteg brazgotine. Po dveh tednih lahko znova opravljate vse športne aktivnosti, do takrat pa je priporočljiva relativna omejitev, da se brazgotina zaradi stresa ne poveča in razleze.