praznični želodček

Prva pomoč za želodčne težave

T.D.
6. 12. 2019, 20.55
Deli članek:

Preveč dobrega razdraži prebavo.

Profimedia
Ne preobremenimo mišic želodca.

Ogromne količine hrane, po možnosti pozno zvečer, želodec le s težavo sprejme naenkrat. Tako obremenjujemo mišice želodca, da ne zmorejo več mleti, pa tudi zaklopke morajo močneje tesniti, da preobilje hrane ne uide navzdol ali navzgor. Ob tem pa preveč zaužite hrane poveča potrebo po izločanju prebavnih sokov. Kako odštevati dni do novega leta, da se želodec ne bo (preveč) oglašal?

Neustrezna prehrana

Poleg velikih količin hrane želodec ne mara nerednega hranjenja, hranjenja v naglici in ob urah, ko naj bi počival. Na prebavo slabo vpliva goltanje zraka ob hranjenju in premalo prežvečena hrana, ki obremeni prebavo v želodcu. Po drugi strani želodec ni ustvarjen niti za pretežno tekočo hrano, na primer za smutije in razne diete s sokovi, saj se zaradi tega, ker se hrana ne zadržuje dovolj dolgo v ustih, prebavni sokovi sploh ne morejo aktivirati.

Pitje med obroki

Med jedačo potrebujemo le za vzorec tekočine, ki jo po navadi dobimo že s hrano samo. Največjo napako pa naredimo, če po končanem obroku še kaj dodatno spijemo. S tem spremenimo temperaturo obdelave v želodcu, razredčimo prebavne sokove in vse skupaj postavimo na glavo. Ledena voda zmoti delo želodca.

Hrana, začimbe in prehranska dopolnila

Želodčno kislino, ki pomaga pri prebavi, gasijo vsi izdelki iz bele moke, beli sladkor, pazljivi moramo biti tudi pri z magnezijem bogati mineralni vodi ter sodi bikarboni. Poškodbe želodčne sluznice ter nepojasnjene bolečine in napihovanje povzroča tudi močno začinjena hrana, predvsem ostre začimbe, kot sta čili in poper, kisla hrana, čokolada, mastna in ocvrta hrana, mentol, orehi, lešniki, kava, alkohol, gazirane brezalkoholne pijače, sadni sokovi, pravi čaj, kis ter vsa hrana, ki nas napenja.

Prva pomoč ob vseh želodčnih težavah

Tudi pri nas je že več let na voljo naravno rastlinsko zdravilo, ki ga zelo podpira tudi uradna medicina. Sestavljeno je iz naslednjih zelišč: obrečnega grenika, zdravilnega gozdnega korena, prave kamilice, navadne kumine, pegastega badlja, navadne melise, poprove mete in golostebelnega sladkega korena. Kombinacija zelišč kot orkester dirigira praznično zmedenemu želodcu. Zdravilo lahko začnemo jemati ob različnih želodčnih težavah in ga jemljimo še nekaj dni po tem, ko se počutimo dobro. Če se po štirih tednih želodec ne umiri, pa le stopimo do zdravnika.