povečanje prostate

Bolezen, ki obišče moške po 50. letu

T.D.
7. 12. 2019, 20.59
Posodobljeno: 4. 12. 2023, 10.46
Deli članek:

Žleza se zaradi delovanja moških spolnih hormonov z leti počasi povečuje, tako da ima med 50. in 60. letom že polovica moških povečano prostato.

Dreamstime
Do 40. ali 50. leta moški prostate po navadi ne občutijo.

Benigna hiperplazija prostate (BHP), kot strokovno rečemo starostnemu povečanju te žleze, je ena najpogostejših tegob, ki jih moškim prinašajo zrela leta. Po današnjih podatkih do tega stanja pride pri približno 80 odstotkih moških. Čim starejši je moški, tem večja je verjetnost, da bo imel težave zaradi povečane prostate. Pri približno 30 odstotkih prizadetih moških stanje napreduje do takšne stopnje, da je operativni poseg neizogiben. Na srečo pa lahko z učinkovitimi zdravili operativni poseg odložimo za dlje časa ali celo odpravimo potrebo po njem.

Dreamstime
Povečanje prostate ne povzroča nujno težav.

Kaj je prostata in čemu služi

Prostata ali obsečnica je žleza, velika kot kostanj, ki v obliki obroča obkroža sečnico in leži tik pod sečnim mehurjem. Proizvede približno 30 odstotkov tekočine, ki poleg semenčic sestavlja semensko tekočino. Do 40. ali 50. leta moški prostate po navadi ne občutijo, razen morda ob vnetju (akutni ali kronični prostatitis). Žleza se zaradi delovanja moških spolnih hormonov z leti počasi povečuje, tako da ima med 50. in 60. letom že polovica moških povečano prostato. Povečanje ne povzroča nujno težav, računajo pa, da se bo polovica moških s povečano prostato po 50. letu morala zdraviti. Med 60. in 80. letom ima 75 odstotkov moških težave, po 90. letu pa že skoraj vsak (90 odstotkov).