Z aftami se v mesecih, ko je naša odpornost veliko bolj na preizkušnji, srečuje marsikdo. Če ste ženska, po zadnjih raziskavah ta podatek za vas drži še toliko bolj. In ker so te razjede v ustih nadvse nadležne, je tu nekaj načinov, kako njihov nastanek omejiti po naravni poti.

Izogibajte se kislinam in sladkorju

Ne samo da kisla hrana prida k bolečini, pripomore tudi k daljšemu celjenju aft, saj še dodatno razžira razjede. Kadar torej čutite, da v ustih nastajajo afte, se poskusite čim bolj izogibati kisli hrani in pijačam, kot so solate, nekatere vrste sadja, sokovi in podobno. Izogibajte se tudi sladkorju, saj naše ustne bakterije sladkor v ustih spremenijo v kislino. Kislina, ki v naših ustih nastane iz sladkorja, je najpogostejši krivec za zobno gnilobo.

Zamenjajte zobno kremo

Natrijev lavrilsulfat, ki ga bolje poznamo pod kratico sls, je penilno sredstvo, ki ga dodajajo v zobne kreme, šampone, mila in druge izdelke, da se bolj penijo. Sls močno draži afte, po nekaterih raziskavah naj bi jih pri občutljivih ljudeh tudi sprožal. Tudi če ne spadate med tiste najbolj občutljive za sls, bo zobna krema brez tega dodatka veliko prijetnejša za vaša ranjena usta.

kuhinjska sol
dreamstime
Slana voda celi in suši razjede, zaradi česar se hitreje pozdravijo.

Grgrajte slano vodo

Če zmešate čajno žličko soli z dvema decilitroma mlačne vode, dobite solno raztopino, ki je odlična za izpiranje ust, ko trpite za aftami, svetujejo zobozdravniki. Slana voda namreč celi in izsušuje razjede, zaradi česar se hitreje pozdravijo, hkrati pa začasno omrtviči bolečino. Edina neprijetna stvar je prvi stik aft s slano vodo, kar vas utegne precej zapeči. A sčasoma bolečino zamenja omrtvelost prizadetega predela.

Splakujte s sodo bikarbono

Splakovanje ust z mešanico sode bikarbone in vode je prav tako učinkovito kot splakovanje s slano vodo. Ker je soda baza, pomaga nevtralizirati kisline v ustih, ki dražijo afte, obenem pa jih tudi čisti in pomirja. Mešanico za splakovanje pripravite podobno kot solno raztopino: žličko sode vmešajte v približno dva decilitra mlačne vode.