V RAZMISLEK

Shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi

T.D.
24. 11. 2019, 21.03
Deli članek:

Matične celice so pred 10 leti zdravile le 10 bolezni, danes pa jih lahko že več kot 70. V nadaljevanju preberite, kje in kako poteka njihov odvzem in shranjevanje.

Profimedia
Starši se lahko odločite matične celice iz popkovnične krvi darovati v javno ali zasebno banko. Postopek odvzema je enak, obstaja pa nekaj pomembnih razlik, ki jih morate vedeti.

Preden se lotimo vprašanj, kje in kako shraniti matične celice ob rojstvu otroka, je dobro najprej vedeti odgovor na vprašanje, zakaj. Argumentov za shranitev ni malo. Matične celice so namreč najvitalnejše celice v telesu, ki imajo izjemno sposobnost deljenja in obnavljanja. Ravno zato so koristne v primeru bolezni in poškodb, saj nadomestijo ali obnovijo poškodovane celice.

Zasebna ali javna banka?

V primeru odločitve za javno banko je shranjevanje brezplačno, a s tem popkovnična kri za nadaljnjo uporabo pripada javni banki, kar pomeni, da je tipiziran vzorec v registru, kjer je na voljo celotni javnosti in izvajalcem zdravstvenega varstva, ki bodo v registru iskali podatke o darovalcih. Starši morajo biti pri darovanju matičnih celic iz popkovnične krvi v javno banko pozorni predvsem na to, da jim vzorec morda ne bo na voljo za uporabo v primeru bolezni otroka oziroma bližnjih članov. Shranjene matične celice vašega otroka so namreč lahko koristne tudi za bližnje sorodnike, kot so bratje in sestre. V zasebnih ali družinskih bankah za shranjevanje matičnih celic iz popkovnične krvi pa so matične celice na voljo le posamezniku, ki jih je shranil, in njegovi družini. Matične celice so tako v lasti otroka pod skrbništvom njegovih staršev.

Postopek odvzema

Zbiranje popkovnične krvi in tkiva popkovnice poteka takoj po porodu, ko je popkovnica med materjo in novorojenčkom že prerezana. Odvzem je preprost in varen, traja le nekaj minut in je popolnoma neboleč tako za mater kot za otroka. Opravi ga bolnišnično osebje, prisotno ob porodu, ki je za odvzem tudi strokovno usposobljeno. Odvzem popkovnične krvi ne vpliva na potek poroda niti ni odvisen od tega, ali je porod potekal naravno ali s pomočjo carskega reza. Odvzem popkovnične krvi je mogoč tudi, če se vaš otrok rodi predčasno, saj imajo vse porodnišnice v Sloveniji vedno na voljo rezervne sete, namenjene za primer predčasnega poroda oziroma odločitve za shranitev matičnih celic tik pred rojstvom otroka. Ko je popkovnična kri odvzeta in varno shranjena nazaj v set, morate samo še poklicati kurirjevo številko (ki je zapisana na škatli seta), da poskrbi za varen prevoz do laboratorija. V 14 dneh po rojstvu otroka pa po pošti prejmete še obvestilo o uspešni hrambi.