Zdravje

Za zajtrk jejmo ovsene kosmiče, polne vlaknin

T.D.
24. 11. 2019, 10.12
Deli članek:

DIETA Želite izgubiti nekaj kilogramov in iščete bolj zdravo izbiro za zajtrk, saj so kosmiči, ki jih uživate vsak dan, polni sladkorja?

Dreamstime
Vsak obrok z ovsenimi kosmiči, ki vsebuje malo skodelico nekuhanih ovsenih kosmičev, ima štiri grame vlaknin.

Ovseni kosmiči so odličen, hranilen dodatek h kateremukoli obroku, hkrati pa vam lahko pomagajo izgubiti odvečno težo. Čeprav niso ravno čudežno živilo za hujšanje, so vam pri tem lahko v veliko pomoč, saj pripomorejo k zmanjševanju telesne maščobe.

Odličen vir vlaknin

Dieta, ki vsebuje veliko vlaknin, učinkovito zmanjšuje telesno težo, in oves vsebuje bolj topne vlaknine kot druga celozrnata žita. V obroku, ki vsebuje malo skodelico nekuhanih ovsenih kosmičev, je štiri grame vlaknin. Topne vlaknine, ki jih najdemo med njimi, se počasneje prebavljajo, kar zagotavlja daljši občutek sitosti.

Nasitili vas bodo za dolgo časa

Sodeč po rezultatih raziskave, ki so jih objavili v zborniku Journal of the American College of Nutrition, so ovseni kosmiči udeležence raziskave nasitili veliko bolj kot kosmiči drugih vrst. Zajtrka obeh skupin sta vsebovala 363 kalorij, a je skupina, ki je jedla ovsene kosmiče, veliko lažje zdržala do naslednjega obroka kot druga; udeleženci te so po hrani posegli hitreje.

Dreamstime
Če vam navadna ovsena kaša ne diši, ji dodajte malo suhega sadja.

Vsebujejo manj sladkorja

V primerjavi z drugimi žitnimi izdelki, ki jih uživamo za zajtrk, imajo ovseni kosmiči najmanj sladkorja. Če vam navadna ovsena kaša na videz ni tako zelo privlačna, si lahko pomagate tako, da ji dodate malo suhega ali svežega sadja in oreščke. To ji bo dalo več okusa in hranil, medtem ko bo vsebnost sladkorja ostala nizka.

So pravo beljakovinsko živilo

Če jih pripravljate s sojinim ali kravjim mlekom, jim lahko dodate še nekaj beljakovin, saj so te pomembne pri izgubljanju telesne teže, ker vas nasitijo in zagotavljajo občutek sitosti še dolgo časa. Polovica skodelice ovsa vsebuje sedem gramov beljakovin, torej so ovseni kosmiči odličen vir beljakovin, še posebno v kombinaciji z drugimi beljakovinskimi živili, kot so navadni jogurt, semena čije, jagodičevje ali lanena semena.