dermatitis

Spoznajmo bolezni kože

T.D.
24. 11. 2019, 12.44
Deli članek:

Naša občutljiva »lupina« mora včasih veliko prenesti. Naš največji organ nas ne samo ščiti pred zunanjimi vplivi, ampak nam lahko tudi marsikaj sporoča.

Profimedia
Zakaj se pojavi luskavica, še ni dokončno pojasnjeno.

Znanstveniki so potrdili, da lahko skrbi in strahovi prav tako puščajo posledice na koži kot virusi. Hkrati dermatologi poročajo, da ima vse več ljudi izredno občutljivo kožo. Ker jih težko skrijemo, so kožna obolenja še posebej neprijetna.

Kuperoza

Morda nič smrtonosnega, a težava je neprijetna na pogled – rdeče in modre popokane ali razširjene žilice namreč presevajo skozi kožo. Ta pridobljena ali podedovana težava z ožiljem na obrazu in pogosto tudi veznim tkivom se največkrat pojavi okoli tridesetega leta, lahko pa tudi kmalu po puberteti. Kaj pomaga? Vse, kar pomirja in hladi. Koža naj bo zaščitena, zato poleg vsakdanje nege velja še priporočilo, da se izogibate soncu in savni, razvoj bolezni pa lahko ustavite tudi, če omejite količino kave in alkohola.

Nevrodermitis

Začne se z nedolžno srbečico, na razvoj bolezni pa vplivajo tako geni kot stres. Dovzetnost za to vnetno obolenje (spada med ekceme) podedujemo. A primeren življenjski slog in pravilna nega lahko vplivata na gene in bolezen obdržita v stanju mirovanja. Nevrodermitis (atopični ekcem) je kroničen in se pojavlja v izbruhih. Vzrok je verjetno napaka v proteinu, odgovornem za izgradnjo kožne bariere, ki kaže mutacije. Zato se koža posebej občutljivo odziva na vplive okolja in se hitro vname. Prizadeta mesta močno srbijo, nastanejo kraste. Kaj pomaga? Uporabljajte nežno kozmetiko, na primer mleko za čiščenje. Pilingi so prepovedani! Že zunanji vplivi kožo tako dražijo, da je ne vznemirjajte še dodatno. Primerna nega mora omogočiti zaščitni sloj. Koristijo maske, ki ohladijo kožo, in kopeli, ki pomirjajo.

Luskavica

Zakaj se pojavi, še ni dokončno pojasnjeno. Drži pa, da nas koža pri tej bolezni srbi in se sedemkrat hitreje obnavlja kot običajno. Kaj se dogaja s kožo? Koža izredno hitro gradi nove kožne celice. Sončenje, draženje, stres in določena zdravila spodbudijo proces. Nove celice predstavljajo rdeče madeže, ki srbijo, najpogosteje na kolenih, komolcih in glavi. Kaj pomaga? Mazanje z oljem ali vazelinom z ureo ali salicilno kislino nežno odstrani madeže in prepreči vnetje. Olajšanje lahko prinesejo tudi oljne kopeli in laserske terapije v kombinaciji s slano vodo in UV-svetlobo. Predpisana mazila vsebujejo kortizon, vitamin A ali D.