ZA DOBRO JUTRO

Čaroben jutranji napitek, ki ima tudi blagodejne učinke na zdravje

Z.F.
25. 11. 2019, 06.58
Deli članek:

Mnogi si ne predstavljajo jutra brez skodelice kave, tega prijetnega napitka, ki številnim kroji začetek dneva.

Profimedia
Posebni agent Dale Cooper ni začel dneva brez kave. Črne, kot je polnoč ob prazni luni. Audrey ga je občudovala.

Pri vsem tem je nekoliko manj znano, da ima kava številne blagodejne učinke na zdravje. Številne znanstvene študije, ki so jih opravili na različnih koncih sveta, so dokazale, da kava zmanjšuje možnost pojava depresije in nekaterih vrst rakavih bolezni, predvsem kadar govorimo o boleznih in raku debelega črevesa. Vsakodnevno uživanje kave zmanjšuje možnost srčne in možganske kapi ter preprečuje možnost nastanka sladkorne bolezni tipa 2. Zahvaljujoč kofeinu in sestavinam, podobnim maščobnim kislinam, kava pomaga tudi pri boju zoper alzheimerjevo bolezen in druge oblike demence. Večina raziskav je potrdila, da uživanje od treh do štirih skodelic kave na dan izjemno koristno vpliva na počutje. Vonj kuhane kave pa dviguje razpoloženje.

13.818 TON kave je Slovenija uvozila v letu 2016, a se ta številka z leti viša. Vrednostno največ kave uvozimo iz Italije (34 %) in Brazilije (24 %).

65 ODSTOTKOV MANJŠO MOŽNOST obolelosti za alzheimerjevo boleznijo in različnimi oblikami demence imajo tisti ljudje, ki dnevno užijejo najmanj tri skodelice kave.

59 ODSTOTKOV MANJŠO MOŽNOST za razvoj protina imajo tisti moški, ki na dan popijejo najmanj šest skodelic kave. Na svetu obstaja 73 rastlinskih vrst kave, med katerimi je najcenejša arabika.

6,9 KILOGRAMA KAVE na prebivalca v povprečju porabimo v Sloveniji v roku enega leta, kažejo podatki iz leta 2015. Sedem kilogramov ali več letno v povprečju porabijo naši severni sosedje, vzhodni pa manj kot tri kilograme.

V SAMO eni skodelici arabike je 1,7 odstotka kofeina in velja za kavo najvišje kakovosti glede na odstotek kofeina. Sledi ji robusta.

VARUJE PRED PARKINSONOVO BOLEZNIJO, saj njene sestavine preprečujejo prekomerno akumulacijo beljakovin, ki se tvorijo z nastankom omenjene bolezni. To je dokazala raziskava, ki so jo opravili na eni od univerz.

IZBOLJŠUJE KONCENTRACIJO, saj kofein pospešuje sproščanje nekaterih hormonov, kot sta adrenalin in dopamin, zaradi katerih se počutite bolj sproščeni in srečni. Posledično se vam izboljša tudi pomnjenje.

MIŠIČNO TKIVO se po naporni vadbi hitreje obnovi, če popijemo kavo, saj kofein pospešil nastanek glikogena, ki je pomemben vir energije in hrane za mišice.

PRED VADBO bo uživanje kave v telovadnici pripomoglo k razgradnji maščob. Izsledki nakazujejo na kar 15-odstotno hitrejše in učinkovitejše topljenje maščob.   

TVEGANJE pred pojavom depresije se zmanjša celo za 20 odstotkov, če spadate v skupino ljudi, ki na dan popijejo najmanj štiri skodelice kave.

REDNO UŽIVANJE kave zmanjšuje tveganje pojava rakavih obolenj, povezanih s prebavili, za kar 15 odstotkov. Pri rednih »kofetarjih« je možnost pojava raka na jetrih manjša za kar 40 odstotkov.

KOFEIN izboljšuje prehod regulativnih beljakovin v mitohondrije in krepi njihovo vlogo ter ščiti kardiovaskularne celice pred poškodbami. Na ta način ščiti srce in ožilje pred srčnim infarktom.

KAVA BREZ KOFEINA ima podoben učinek na jetra kot kava s kofeinom, saj ne vpliva na sestavino diterpen, ki blaži infekcije jeter  in s tem zmanjšuje možnost jetrne ciroze.  

TEMNE LISE – kava zmanjšuje poškodbe DNK. Te se lahko pojavijo s staranjem in neprimernim življenjskim slogom ter se kažejo kot rakava obolenja in tumorji.

KAVA POVEČUJE raven globulina, beljakovine, ki skrbi za primerno izločanje hormona, zaslužnega za preprečevanje sladkorne bolezni. Ljudje, ki dnevno popijejo štiri skodelice kave ali več, ima manjšo možnost za razvoj te bolezni.

ZMANJŠUJE UTRUJENOST in izboljšuje reflekse zaradi kofeina, ki ima stimulativno delovanje. »Kofetarji« imajo po vsaki popiti skodelici več elana in lažje opravljajo svoje dnevne obveznosti ter izpolnjujejo zastavljene cilje.

RAZISKAVE kažejo, da imajo tisti, ki dnevno popijejo najmanj tri skodelice kave na dan, 10 odstotkov manj možnosti za prerano smrt in se po navadi bolje počutijo, so vitalnejši in bolj zdravi.

VONJ IN OKUS sveže kuhane kave lahko pripomoreta k zmanjšanju stresa in napetosti, saj delujeta pomirjujoče.